Aflată în uşor regres din cauza crizei financiare, piaţa imobiliară se pregăteşte să primească o nouă lovitură din 6 octombrie: creditele ipotecare vor intra pentru o vreme în blocaj, scrie revista „Capital“ în numărul din această săptămână.

Odată cu intrarea în vigoare a noilor norme de creditare, la începutul lunii octombrie, oferta băncilor către populaţie va fi radical schimbată. În plus, nu vom mai avea aceleaşi produse standardizate la toate băncile. O familie cu aceleaşi venituri, de 1.500 de euro spre exemplu, ar putea să constate că la o anumită bancă poate împrumuta o sumă cu 40% mai mică faţă de nivelul actual, pe când la o altă bancă reducerea nu depăşeşte 10%.

Bineînţeles, diferenţierile vor fi vizibile şi pe valutele de împrumut. Din cauza faptului că la creditul în lei nu se ia în calcul decât variabila de dobândă, suma maximă va fi afectată cu doar 5%-10%. O simulare făcută de brokerul de credite Kiwi Finance arată că împrumutul în dolari şi franci elveţieni va avea o variaţie foarte mică faţă de stadiul actual. Astfel, creditele în dolari (practicate de foarte puţine bănci acum: BCR şi Volksbank) redevin atractive. În cazul acestora, suma maximă va scădea cu numai 10%-12% faţă de nivelul care poate fi accesat în prezent. În cazul creditelor în franci elveţieni, unde solicitarea BNR este de a se aplica o depreciere de 25%, suma maximă împrumutată scade cu 40% faţă de nivelul actual.

Creditele în franci rămân totuşi cele mai accesibile. Simulările arată că, după intrarea în vigoare a noilor norme, cea mai mare sumă pe care o poate împrumuta o familie cu venituri de 1.500 de euro o poate obţine contractând tot un credit în franci elveţieni. Cel mai afectat dintre toate va rămâne însă creditul în euro. Datorită imposibilităţii de a mai utiliza dobânzile fixe care conduceau la majorarea gradului de îndatorare, băncile vor folosi dobânzi variabile (mult mai mari decât cele aplicabile creditului în franci elveţieni). Dobânda fixă nu va mai putea fi utilizată decât ca instrument de marketing. Analizând toate aceste aspecte, se ajunge la o concluzie paradoxală: deşi şi-a dorit să descurajeze creditul de consum, BNR va pune de fapt piedici creditului ipotecar, aflat oricum în declin.

Sursa

24 September 2008