0-32-adev1601072.jpgEstimările pe termen mediu exprimate de analiştii din cadrul Erste Bank - noul proprietar al BCR - arată că în sectorul imobiliar românesc, preţurile ar urma să scadă. De asemenea, se preconizează o apreciere uşoară a leului şi randamente pe Bursa de valori comparabile cu cele realizate în 2006. "România va urma modelul celorlalte ţări din regiune şi în sectorul imobiliar, unde majorarea preţurilor a fost urmată de o reducere pe măsură", a declarat Henning Esskuchen, şeful departamentului de cercetare pieţe de capital al Erste Bank. El consideră că oferta se va diversifica în continuare, iar dezvoltatorii străini vor intra în număr mare pe piaţa de profil din România, ceea ce va pune o presiune puternică asupra preţurilor. "Majorarea semnificativă şi rapidă a preţurilor din real estate este comună tuturor ţărilor din regiune, dar nu este o poveste care să ţină la nesfârşit. Asta se vede deja în multe ţări din Europa Centrală", a mai spus analistul.
"Cursul de schimb leu-euro va fi de circa 3,4 unităţi la finele acestui an, ceea ce înseamnă o aplanare a aprecierii monedei naţionale în termeni nominali", a declarat Rainer Singer, analist pe probleme macroeconomice la Erste Bank.
Lichiditate scăzută la Bursa de Valori din Bucureşti
Studiul Erste estimează un deficit de cont curent la finele anului de 9,2% din PIB, concomitent cu o creştere economică de 6,5%.
Piaţa românească de capital are fundamente bune de creştere, dar lichiditatea redusă a Bursei nu va atrage noi jucători importanţi în acest an, chiar dacă randamentele vor fi similare celor din 2006, potrivit lui Henning Esskuchen.
"Deşi prin aderarea la Uniunea Europeană au fost eliminate restricţii de plasament pentru o serie de fonduri de investiţii, dimensiunile pieţei nu permit intrarea unor investitori noi semnificativi, deci nu văd un flux de bani proaspeţi în Bursa de la Bucureşti", a adăugat Henning Esskuchen

Sursa

16 January 2007