Comisiile parlamentare de buget-finante au adoptat, ieri, o serie de amendamente la proiectul bugetului de stat, printre care eliminarea impozitului minim, aplicarea unei cote reduse, de 5%, a TVA la constructia de locuinte si un impozit pe veniturile microîntreprinderilor de 3%.

sursa:http://www.gardianul.ro/Analisti-Eliminarea-impozitului-minim-si-pastrarea-TVA-de-5-la-constructia-de-locuinte,-masuri-fiscale-excelente-s152089.htmlPropunerile au apartinut PNL, care a cerut si reducerea penalitatii de întârziere la neplata obligatiilor fiscale, de la 0,1% pe zi la 0,03% pe zi.

Aceasta cerere a fost însa respinsa de parlamentarii din comisii, care au adoptat totusi o propunere similara venita din partea unui deputat PSD, privind aplicarea unor penalitati de întârziere de 0,05% pe zi.

Analistul imobiliar Radu Zilisteanu considera ca atat mentinerea TVA de 5% la constructia de locuinte noi, cat si eliminarea impozitului minim reprezinta masuri fiscale ce vor ajuta economia.

Faptul ca au mentinut TVA de 5% la constructia de locuinte noi reprezinta una din putinele masuri fiscale bune care incurajeaza constructia de locuinte noi si piata imobiliara.

Este o masura excelenta intrucat in conditiile in care TVA-ul ar fi fost mentinut la 19% efortul fiscal al celor care vor sa cumpere locuinte noi era unul destul de mare.

 

Tototdata, pentru stat nu reprezinta un mare efort, diferenta de 14% nu este o suma foarte mare.

Sursa

11 January 2010