Reabilitarea termică a blocurilor vechi şi „Prima Casă" sunt două programe guvernamentale care mai mult au încurcat piaţa. În 2009, piaţa construcţiilor a scăzut semnificativ.

Peste 60.000 de muncitori au fost trimişi în şomaj. Vânzările de materiale au scăzut şi ele într-un mod abrupt.

Acestea sunt principalele date din piaţa de construcţii în 2009. Piaţa cea mai afectată în acest an din sectorul de construcţii a constituit-o producţia de geamuri termoizolante, altădată vedetă categorică la capitolul creşteri.

Dacă în urmă cu doi ani această piaţă se apropia vertiginos de o valoare de un miliard de euro, acum a ajuns la jumătate din această valoare şi mulţi producători numără zilele până când îşi vor închide porţile.

Constructorii din sectorul civil nu au mai primit comenzi anul acesta decât întâmplător. În cazul în care au mai avut lucrări de anul trecut, s-au trezit că nu au mai fost plătiţi, dezvoltatorii neavând acces la credite. Efectul direct l-a reprezentat creşterea şomerilor în domeniu.

Producătorii de materiale de construcţii, care anul trecut se plângeau de capacităţi de producţie prea mici, anul acesta nu ştiu ce promoţii să mai facă pentru a evita un picaj accentuat al vânzărilor. În medie, afacerile din această ramură s-au diminuat cu 28,5%. Până acum.

Şomeri cât să umpli Lia Manoliu

Numărul de şomeri din construcţii a ajuns la un nivel de neînchipuit în anii precedenţi. Potrivit datelor Asociaţiei Române aAntrepenorilor din Construcţii (ARACO), cifrele de la jumătatea anului raportate la cele din anul precedent arată un minus de 60.000 de persoane.


Sursa

28 October 2009