Amman este un oraş al contrastelor fascinante, unde tradiţia se îmbină cu modernismul, atât din punct de vedere al mentalităţilor, cât şi în ceea ce priveşte arhitectura. Capitala Iordaniei este una dintre destinaţiile favorite ale expaţilor între oraşele din lumea arabă, iar oferta imobiliară s-a adaptat rapid preferinţelor acestora.

29694-amman.jpgAmman este capitala şi cel mai mare oraş al Iordaniei, precum şi una dintre cele mai vechi aşezări permanent locuite din lume, dovezile arheologice indicând că a fost fondată în anul 7.000 î.e.n.

Numeroase corporaţii multinaţionale îşi stabilesc centrul regional în Amman, capitala fiind centrul politic, comercial şi cultural al ţării, dar şi unul dintre cele prietenoase oraşe arabe.

  • Amman este considerat a fi unul dintre cele mai „occidentalizate” oraşe din lumea arabă, ceea ce a a contribuit la dezvoltarea economică a oraşului şi a crescut numărul turiştilor
  • Fondat iniţial pe şapte dealuri, oraşul se întinde în prezent pe nouă coline
  • Nu mai puţin de 2,2 milioane oameni locuiesc în zona metropolitană Amman, iar specialiştii estimează că numărul se va tripla în următorii zece ani, datorită imigraţiei

Activitatea de pe piaţa imobiliară din Iordania a încetinit uşor în 2008, datorită crizei globale, iar preţul locuinţelor a scăzut cu 10-15%, conform analizelor locale. Însă guvernul a luat măsuri pentru prevenirea unei prăbuşiri, iar acestea au dat roade: încă de la începutul lui 2009, cetăţenii au fost scutiţi de impozitul pe proprietate, iar taxele de înregistrare a unei tranzacţii imobiliare au fost eliminate. Drept urmare, investitorii din lumea arabă au profitat de moment, astfel că în 2011, activitatea de pe piaţa imobiliară ajunsese la nivelul anului 2007. Pe parcursul anului trecut, numărul tranzacţiilor s-a menţinut, piaţa imobiliară şi-a găsit echilibrul, însă analiştii internaţionali se întreabă ce se va întâmpla când va urca iar preţul petrolului.

Numărul expaţilor a scăzut simţitor după 2008, astfel că cererea pentru apartamente de lux s-a diminuat masiv

Economia Iordaniei a fost afectată puternic de criza financiară mondială: investiţiile statelor arabe bogate au coborât simţitor după 2008, iar numărul expaţilor a scăzut semnificativ. Piaţa chiriilor a fost avut de suferit de pe urma acestei scăderi, iar Amman a resimţit cel mai puternic această tendinţă. Valoarea medie a chiriei a coborât de la un an la altul, iar mulţi proprietari au hotărât să vândă locuinţele de lux, deoarece randamentul acestora a ajuns la 3% anual, conform datelor GPG.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 350 dolari/lună; semicentral: 250 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 700 dolari/lună; semicentral: 500 dolari/lună

Preţul se poate dubla în cazul unor locuinţe similare, în funcţie de cartierul în care sunt amplasate

Preţul proprietăţilor din capitala iordaniană diferă extrem de mult în funcţie de cartier: preţul locuinţelor din vestul Ammanului este aproape dublu faţă de cel al locuinţelor din zona de est. Dacă în estul oraşului, unităţile locative se tranzacţionează cu preţuri între 70.000 şi 100.000 dolari, în funcţie de suprafaţă şi dotări, în cartierele din vestul Ammanului, preţul locuinţelor variază între 140.000 şi 210.000 dolari. Diferenţa uriaşă de preţ se datorează faptului că vestul oraşului este mult mai modernizat şi dezvoltat faţă de cartierele din est, astfel că aici vin să cumpere şi clienţii cu bugete ridicate.

Preţ mediu al apartamentelor, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament central – 1.050 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 900 dolari/mp

Piaţa imobiliară din Amman este puternic influenţată de investitorii irakieni, care continuă să se stabilească în Iordania, la peste un deceniu de la terminarea războuiului. Minoritatea irakiană este estimată la circa 450.000 oameni, într-o ţară cu 6,5 milioane locuitori, astfel că prezenţa acestora pe piaţa imobiliară nu poate fi ignorată. De exemplu, numai în 2010, irakienii au achiziţionat circa 2.000 unităţi rezidenţiale, cu o valoare totală de 286 milioane dolari. Majoritatea irakienilor achită locuinţele cu bani gheaţă, fiind vorba în general de membri ai clasei superioare, oameni care au lucrat în cadrul guvernului.

PE ACEEAȘI TEMĂ: Canberra, oraşul ridicat de la zero, special pentru a fi capitală

 

9 March 2013