Victoria Pauli a semnat un contract de închiriere pentru o locuinţă din Fair Oaks, California. Se gândise să cumpere o locuinţă în zonă, unde preţurile au scăzut cu 57% de la un vârf atins în 2005, scrie Bloomberg.

17869-10-sale-r.jpgÎntr-un final, s-a gândit că nu merită. "Ştiu oameni care şi-au văzut valoarea locuin­ţelor înjumătăţindu-se şi oameni care şi-au pierdut locuinţele", a declarat Pauli, 31 de ani, manager în cadrul unei companii imobiliare. "Face parte din visul american să-ţi doreşti să deţii o locuinţă, simţeam şi eu la fel, însă acum îmi spun: «Ai grijă ce îţi doreşti»."

La sfârşitul anului 2010, al patrulea an de scădere a sectorului rezidenţial, procentul celor care considerau o locuinţă o investiţie sigură a scăzut la 64%, de la 70% în primul trimestru.

"În pofida refacerii economiei, unii nu vor cumpăra niciodată o locuinţă pentru că şi-au pierdut încrederea în sectorul imobiliar", declară Michael Lea, profesor în cadrul San Diego State University.

În termeni istorici, locuinţele au repre­zentat o investiţie mai sigură decât acţiunile. În 2008, cel mai dificil an al crizei rezidenţiale, preţurile la locuinţe au scăzut cu 15% în Statele Unite, comparativ cu un declin de peste 38% al indicelui Standard & Poor's 500.

Preţurile în scădere au făcut ca locuinţele din SUA să fie mai accesibile ca oricând în ultimele patru decenii. Gradul de accesibilitate al locuinţelor a atins un nivel record în decembrie.

Preţul mediu al locuinţelor americane a scăzut cu 32% de la un vârf atins în 2006 la un minim pe nouă ani în februarie.

Declinul a depăşit scăderea de 27% înregistrată în primii cinci ani ai Marii Crize, conform lui Stan Humphries, economist-şef în cadrul Zillow Inc., o companie de informaţii din domeniul imobiliar.

"Dacă am învăţat ceva din tot acest haos este că sectorul rezidenţial nu este o investiţie lipsită de risc", a declarat Michelle Meyer, economist în cadrul Bank America Merrill Lynch Global Research.

Aproximativ 11 milioane de locuinţe americane valorau mai puţin decât creditul ipotecar cu care au fost cumpărate la sfârşitul lui 2010, potrivit CoreLogic. Alţi 2,4 milioane de debitori vor avea probleme cu creditele, potrivit unui raport. Cele două categorii reprezintă 28% din reşedinţele cu credite ipotecare.

Procentul americanilor care intenţionează să cumpere o locuinţă în următoarele şase luni a scăzut cu 23% în martie, conform firmei newyorkeze Conference Board.

Scăderea încrederii ar putea fi temporară. Vânzările de locuinţe vor creşte probabil cu 4,1%, până la 5,1 milioane în 2011, potrivit Mortgage Bankers Association.

În 2012, vânzările ar putea creşte cu 5,9%, până la 5,4 milioane, cea mai ridicată rată din 2007, estimează asociaţia.

O redresare a vânzărilor depinde de numărul de locuri de muncă disponibile. Rata şomajului va scădea probabil în fiecare trimestru din 2011 şi 2012, atingând 7,9% la sfârşitul anului viitor.

Costurile de finanţare se situează la minime istorice. Rata medie pentru un credit ipotecar pe 30 de ani cu rată fixă s-a situat la 4,69% anul trecut. Până în trimestrul patru al anului viitor, rata medie fixă ar putea urca până la 6%, potrivit Mortgage Bankers Association.

Finanţarea ieftină nu a reuşit să impulsioneze vânzările de locuinţe în parte pentru că creditorii sunt mai selectivi cu cei care depun o cerere de creditare, potrivit preşedintelui Fed Ben Bernanke.

Procentul băncilor care au anunţat standarde mai stricte de acordare de credite ipotecare în primul trimestru a crescut la 16%, cel mai ridicat din 1991, potrivit unui raport al Fed.

Autorităţile fe­de­rale propun reguli care ar putea înăspri creditarea şi mai mult. Pe măsură ce cerinţele legate de acordarea de credite ipotecare devin mai stricte, dobânzile ar putea creşte în condiţiile în care Congresul şi ad­ministraţia Obama iau în considerare desfiin­ţarea treptată a Fannie Mae şi Freddie Mac.

Rata deţinerii de proprietăţi în Statele Unite a scăzut până la 66,5% în trimestrul al patrulea, cel mai redus nivel din mai mult de un deceniu, potrivit datelor departamentului guvernamental responsabil cu recensământul.

Rata va scădea probabil în continuare cu încă un punct procentual până în 2013, potrivit economiştilor. Aceasta ar putea ajunge astfel la nivelul din 1997.

"Oamenii vor aspira în continuare să aibă propria locuinţă. Acum au pur şi simplu o atitudine mai practică în această privinţă", consideră Michael Lea.


Sursa

2 May 2011