Economistul american Robert Shiller, care a prezis explozia balonului imobiliar din 2008, spune că evoluţia negativă a preţurilor de pe piaţa locuinţelor se apropie de final, dacă nu a atins deja fundul sacului.

23791-robert-shiller_964255aaac.jpg„Chiar nu văd nicio cale ştiinţifică prin care să fiu asigurat de ceea ce urmează să se întâmple pe această piaţă“, a spus acesta într-un interviu acorda ieri postului american de televiziune CNBC. Acest răspuns vine de la acelaşi economist care a prezis bula imobiliară în a doua ediţie a cărţii sale Exuberanţa Iraţională.

Totuşi, se pare că tonul său a devenit un pic mai optimist. „Ar putea să se întoarcă totul pe dos“, a mai completat acesta. „Începem să avem nişte veşti bune. Lucrări începute, autorizaţii noi, încredere, indicele locuinţelor NAHB este în sus. Este încă redus, dar e îndreptat în sus“.

Moderatorul emisiunii a intervenit cu o întrebare tăioasă: „Unde este finalul jocului, Robert?“. Răspunsul acestui a venit imediat: „Păi, în termeni de piaţa rezidenţială, s-ar putea ca acesta să fie finalul. Preţurile locuinţelor sunt din nou la un nivel normal. Ar putea foarte bine să rămână la acest nivel şi asta ar fi în regulă, nu?“

„Casele devin mai accesibile, dobânzile sunt jos, preţurile sunt jos la un nivel cât de cât normal. Aşa că probabil că în termeni de locuinţe, acesta este finalul“.

„Tocmai ai spus cumva că am atins fundul sacului?“, a întrebat moderatorul. „S-ar putea, da“, a răspuns Shiller. „Lucrurile se pot întoarce rapid şi tăios. Este încă devreme să spunem“.

 

Sursa

9 March 2012