Nimic nu arată mai bine statutul unui milionar rus decât o casă în America. De preferinţă în Los Angeles, New York sau Miami. Motiv pentru care acum, când preţurile au atins minime istorice, achiziţiile se fac la modul agresiv. Ruşii au speculat rapid potenţialul pieţei, iar americanii se bucură că, în sfârşit, semnează câteva tranzacţii serioase.

20702-america_ruseasca.jpgCu bani ruseşti s-a făcut recent cea mai mare tranzacţie din Miami, din 2006 încoace: 25,5 milioane de dolari pentru o casă de vacanţă. Generosul cumpărător este Roustam Tariko, miliardarul care deţine Russian Standard Bank şi Russian Standard Vodka. La un asemenea preţ, este de la sine înţeles că şi împrejurimile sunt de elită, dar nimeni nu s-ar aştepta să fie vorba tocmai despre elită rusească.

Totuşi, ruşii par să îşi facă un cartier general în Miami, unde vecinul lui Tariko este Vladislav Doronin, preşedintele biroului de la Moscova al dezvoltatorului imobiliar Capital Group. Tot el a plătit, în 2009, 16 milioane de dolari pe o casă care i-a aparţinut sportivului Shaquille O'Neal.

"În Rusia, este o problemă de statut. Când eşti bogat, dă bine să spui că ai şi o casă în Miami, Ibiza sau Monaco. Este un subiect de conversaţie la un cocktail", spune agentul imobiliar Jorge Uribe.

Pe lângă ruşi, oameni cu putere financiară din toată lumea au început să facă achiziţii în Statele Unite, în condiţiile în care piaţa imobiliară s-a prăbuşit, iar un dolar slab face proprietăţile americane să fie chilipiruri.

Citește și China anunţă: zona Euro s-ar putea prăbuşi ca urmare a crizei datoriilor


31 August 2011