Amenzile aplicate de Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) în primele şase luni au  totalizat 1.226.080 de lei. Valoarea este cu aproape 700.000 lei mai mică faţă de cea din perioada similară a anului trecut, când a atins valoarea de 1,9 milioane de lei.

Amenzi de peste 1.2 milioane lei în construcţiiŞi numărul sancţiunilor contravenţionale faţă de prima jumătate a lui 2008, de la 1. 223 la 706, potrivit datelor ISC. Scăderea cuatumului şi a numărului de amenzi aplicate în acest an ar putea fi explicată prin reducerea activităţii de construcţii din cauza crizei.

Din cele 706 de amenzi, 122 au fost aplicate pentru nereguli privind autorizaţiile de construire, lipsa acestora sau nerespectarea prevederilor din autorizaţie. Valoarea totală a acestor amenzi se ridică la 237.900 lei.

"Pentru utilizarea de materiale de construcţii care nu corespund normelor în vigoare, au fost aplicate un număr de 21 de amenzi, în cuantum de 11.610 lei", reiese din datele ISC.

Potrivit reprezentanţilor ISC contravenţiile cele mai des întâlnite, pentru care au fost aplicate amenzile au fost: încălcarea legislaţiei de autorizare a lucrării, nerespectarea normelor tehnice în vigoare, nerespectarea proiectelor şi a tehnologiilor sau utilizarea de tehnologii neadecvate, materiale necorespunzătoare, încălcarea legislaţiei privind calitatea în construcţii, precum şi lipsa personalului autorizat.  

4 august 2009