Una dintre problemele invizibile, dar ucigătoare, cu care se confruntă Bucureștiul este aerul. În orice zonă a orașului, la orice oră din orice zi, nivelul particulelor poluante este cu mult peste limitele normale. Este vorba despre particule care provin din industrie, trafic sau chiar și din simpla încălzire a locuințelor. Comisia Europeană a emis avertismente repetate încă din 2007, dar acestea au fost complet neglijate de către autoritățile locale. Prin urmare, de curând a fost deschisă procedura de infringement, în urma căreia România ar putea plăti amenzi de până la 100.000 euro pe zi.

35721-poluare.jpgAu trecut deja șapte ani de când România ar fi trebuit să ia măsuri pentru curățarea aerului din Capitală. În schimb, lucrurile au mers din rău în și mai rău. Problema calității scăzute a aerului este generalizată la nivelul întregului oraș.

Deși există, bineînteles, zone, zile și ore ale zilei în care poluarea este mai intensă, fenomenul este generalizat în toată Capitala. În anul 2010, toate stațiile de monitorizare a calității aerului din zona București-Ilfov au înregistrat depășiri ale concentratiilor limită pentru cel puțin o substanță poluanta (PM10). Unele au înregistrat depășiri pentru două sau chiar trei substanțe poluante. Concentrațiile de PM10 și PM2,5 depășesc limita pentru protecția sănătății umane la toate stațiile la care sunt măsurate: PM10 la toate cele 8 stații din București, iar PM2,5 la stațiile B1, B5 și B6. La șapte dintre cele opt stații au existat mai multe depășiri ale limitei zilnice decât este permis prin normele europene”, arată un raport întocmit de Ecopolis. 

Ca stat membru, avem obligații clare de a limita expunerea cetățenilor la particule nocive din aer

Aceste particule nocive provin din industrie, trafic și încălzirea locuințelor și sunt responsabile de afecțiuni cardiovasculare, cancer pulmonar și deces prematur, după cum se arată în raportul Comisiei Europene. Oficialii Comisiei ne-au reamitit periodic obligațiile pe care le avem, ca stat membru, de a limita expunerea cetățenilor la particulele de acest tip. În schimb, problemele continuă în același ritm, iar statul încearcă mușamalizarea lor.

Populația nu are o modalitate la îndemână pentru a evalua în mod realist și coerent calitatea aerului pe care îl respiră. Instrumentul de informare privind calitatea aerului pus la dispoziție de către Agenția Națională Pentru Protecția Mediului nu permite publicului larg obținerea măsurătorilor decât pentru perioade de câte două zile și chiar mai grav, populația nu este informată în mod curent privind efectele nocive ale poluanților atmosferici asupra sănătății”, se arată în același raport.

Pe termen lung, sute de bolnavi pot fi salvați prin simpla îmbunătățire a calității aerului

Tocmai de aceea, după multiple avertismente, în luna septembrie a acestui an, a fost deschisă procedura de infringement asupra României. Acest lucru se traduce prin faptul că țara riscă amenzi cuprinse între 50.000 și 100.000 de euro/zi, dacă situația nu se remediază urgent. Comisia a precizat că poate sesiza cazul Curții de Justitie a UE, dacă România nu acționeaza în direcția solicitată de Bruxelles. Statul trebuie să conștientizeze riscurile la care sunt supuși toți locuitorii țării, din cauza aerului poluat.

O serie de estimări conservatoare bazate pe studii de specialitate demonstrează că, dintre adulții și copiii sub un an care mor în fiecare an în București, câteva zeci ar putea fi salvați, dacă aerul ar fi mai curat. La nivelul perioadei de șase ani urmărită în acest studiu, cifra se ridică la peste 800 de adulți și peste 200 de nou-născuți al caror deces poate fi pus pe seama poluării cu PM10”, arată documentul întocmit de Ecopolis.

Tot prin îmbunătățirea calității aerului, s-ar putea face economii considerabile în sistemul de sănătate, prin scădera numărului persoanelor cu afecțiuni respiratorii. Într-o situație similară cu Bucureștiul se află și alte două orașe: Brașov și Iași, ai căror locuitori sunt de asemenea supuși permanent acelorași tip de particulelor poluante.

CITEȘTE ȘI:

10 November 2014