Camera de baie este una dintre cele mai importante încăperi ale locuinţei, ideal fiind ca amenajarea sa să îmbine armonios practicul cu esteticul. Din păcate, cele mai multe apartamente de bloc sunt dotate cu băi de dimensiuni reduse, astfel că nu ne putem alege mereu obiectele sanitare şi accesoriile dorite. Însă există câteva mici trucuri care contribuie la senzaţia de amplificare a spaţiului. 

27920-baie_mica.jpgProprietarii unor locuinţe cu suprafeţe mari (deci şi cu băi pe măsură) pot alege orice culoare sau stil, preocupându-se doar de armonia generală – ideal este ca mobilierul, pardoseala, pereţii şi obiectele sanitare să aparţină aceluiaşi stil, iar nuanţele să fie în concordanţă. Însă lucrurile se schimbă atunci când este vorba de băile cu dimensiuni reduse – specialiştii nu recomandă orice fel de culori, iar obiectele sanitare, accesoriile sau modelul plăcilor de faianţă ar trebui si fie cât mai simple, pentru a nu încărca nici fizic, nici vizual.

„Pentru spaţiile mici, aş recomanda folosirea placajelor ceramice în cantităţi reduse, strict pe zonele de maximă necesitate (peretele unui duş sau zona din spatele lavoarului). Se poate evita încărcarea spaţiului prin folosirea placajelor doar până la un nivel intermediar şi prin alegerea unor texturi de proporţii reduse, cum ar fi mozaicul. Pentru restul pereţilor, ce nu intră în contact direct cu apa, recomand zugrăvelile lavabile speciale pentru spaţii umede sau tapetul din aceeaşi gamă. Vor da un aer mult mai călduros spaţiului”, propune arhitect Alexandra Zamfirescu.

Există modalităţi prin care senzaţia de spaţiu poate fi intensificată, totul ţine de culoarea şi textura meterialelor folosite. Pentru spaţiile mici, sunt recomandate culorile calde, care dau senzaţia unui spaţiu deschis.

„Nuanţele calde, luminoase, pot amplifica senzaţia de spaţiu. Este de preferat ca fondul dominant să fie unul deschis, neutru, iar dacă se doresc accente de culoare sau contrast, acestea ar trebui folosite în proporţie redusă, în cazul spaţiilor mici”, recomandă reprezentantul Biroului de Arhitectură Alexandra Zamfirescu.

Oglinzile amplasate corect accentuează senzaţia de luminozitate şi spaţiu  

Unul dintre cele mai însemnate elemente în orice baie este oglinda, iar într-o încăpere de dimensiuni reduse, aceasta poate amplifica impresia de spaţiu şi luminozitate, dacă este amplasată corect. Specialiştii nu ne sfătuiesc să alegem oglinzi mici, indiferent de suprafaţa camerei. În general, oglinda se poziţionează deasupra lavoarului, iar oglinzile aşezate faţă în faţă intensifică senzaţia de spaţiu, aşa că nu ezitaţi să alegeţi şi un alt dulăpior cu oglinzi, pe care să îl montaţi pe peretele opus.  

„Nuanţele deschise, iluminatul generos sau folosirea efectului de oglindire vor contribui întotdeauna la senzaţia de amplificare a unui spaţiu”, sfătuieşte arh. Zamfirescu.

Nu trebuie să neglijăm materialele din care sunt realizate obiectele sanitare şi trebuie să analizăm atent raportul calitate-preţ. Cum la noi produsele originale sunt fidel imitate, specialiştii ne avertizează că preţul nu reflectă întotdeauna calitatea, astfel că ne sfătuiesc să alegem garanţia pe care o oferă un furnizor de elită. În plus, în cele mai multe cazuri, vom beneficia şi de sfaturi în ceea ce priveşte amenajarea.

„În ultimul an,am observat un interes crescut al românilor pentru renovarea băilor, dar şi o schimbare la nivelul produselor alese în acest scop. Astfel, dacă până de curând, clienţii noştri optau pentru obiecte sanitare simple, albe, în prezent aceştia au început să se inspire din tendinţele europene în amenajarea băilor şi să aleagă produse în culori şi texturi moderne”, declară Mugurel - Horia Rusu, Directorul General al Hornbach România.

Camera de baie – un spaţiu dedicat relaxării, ce poate fi amenajat modern, indiferent de dimensiuni

Nu în ultimul rând, chiar dacă avem la dispoziţie o baie de dimensiuni reduse, trebuie să ţinem cont de tendinţele din domeniu. Amenajarea locuinţelor moderne se inspiră din trecut, astfel că specialiştii ne propun accente vintage chiar şi în băi.

„Estetica vintage este noua tendinţă în domeniul amenajărilor interioare. Designerii de placaje ceramice s-au inspirat din fineţea modelelor tradiţionale de influenţă mediteraneeană şi au propus, pentru noul sezon, imprimeuri în nuanţe patinate. Un exemplu în acest sens este colecţia creată de designerul Francisco Segarra pentru Peronda”, încheie reprezentantul Biroului de Arhitectură Alexandra Zamfirescu.

 

CITEȘTE ȘI: Cromatica pereţilor, un aspect ce influenţează liniştea căminului

 

9 noiembrie 2012