Îți dorești un birou agreabil? Îl poți obține, chiar și fără o amenajare sofisticată. Petrecem cea mai mare parte a timpului la birou, astfel că schimbarea câtorva detalii poate duce la o îmbunătățirea semnificativă a calității vieții. Cu puțină cretivitate, orice spațiu de lucru poate deveni plăcut, spun specialiștii.

37765-techno_office_birou.jpgSpațiile de lucru ne răpesc, celor mai mulți dintre noi, marea parte a zilei. Astfel, este extrem de important pentru psihic să existe o atmosferă plăcută. Un birou agreabil este o componentă importantă a gradului de satisfacție de la locul de muncă, având totodată și o influență simțitoare asupra productivității. Chiar dacă bugetul alocat amenajării biroului nu este destul de generos, specialiștii recomandă o atenție sporită la detalii.

Iluminatul creativ

Lumina joacă un rol important în amenajarea biroului, fie că este vorba despre cea naturală sau artificială. Cu rol atât funcțional, cât și decorativ, iluminatul are un impact puternic asupra atmosferei generale, cât și a sănătății. Alegerea acesoriilor și a corpurilor de iluminat trebuie făcută ținând seama de câteva aspecte,iar  variațiile naturale trebuiesc speculate și contrabalansate inteligent. Obturarea, difuzarea și reflectarea par concepte dificile, dar cu puțină asistență profesională, sunt foarte ușor de realizat.

„De-a lungul experienței noastre, am consiliat clienții în alegerea unor soluții eficiente de iluminat pentru birourile lor, aceștia optând, în special pentru zonele comune – recepții sau zone de lounge - pentru corpuri de iluminat moderne, în forme creative și culori potrivite fiecărui ambient. De asemenea, sunt din ce în ce mai mult folosite și sistemele de iluminat individuale, instalate direct pe birou. Folosindu-le pe acestea, putem obține un rezultat dublu: răspuns personalizat fiecărui utilizator, din punct de vedere al intensității/cantității luminii și o atmosferă plăcută de lucru, cu direcționare către home ambient”, a declarat Iuliana Carata, General Manager al Techno Office.

Pereții, un cadru ideal pentru exprimarea creativității

Personalitatea unui birou este dat în special de culoarea pereților, aceasta fiind una dintre cele mai la îndemână modalități de a însufleți un spațiu. Întregul ambient poate fi schimbat sau înveselit cu ajutorul culorilor de pe pereți, dar și a tapetului sau a autocolantelor decorative. Fie că este vorba de stickere cumpărate din comerț sau de autocolante realizate la comandă, acestea au început să fie din ce în ce mai căutate, spun cei care lucrează în această nișă.

„Avem autocolante variate, astfel că și clienții noștri provin din toate categoriile. Cele mai multe stickere personalizate se fac la comandă, după descrierea clienților sau în urma unei discuții purtate cu ei, din care ne putem da seama ce caută. Avem multe comenzi din partea tinerilor care doresc o amenajare diferită și din partea părinților care caută să înveselească spațiile dedicate celor mici, însă o categorie în continuă creștere este cea a companiilor care încearcă să personalizeze sediile, de la spațiile de lucru ale angajaților, până la săli de ședințe sau diverse alte zone”, explică pentru IMOPEDIA.ro arhitectele care dețin proiectul numit „Cai Verzi pe Pereți”.

Totodată, un rol important în au tablourile – fotografii de la diverse momente importante pentru echipă, mesaje motivaționale sau peisaje, acestea au rolul de transforma spațiul de lucru într-unul mai prietenos.

„Tablouri cu însemnătate deosebită, fotografii cu cei dragi, schițele de idei, sculpturi de autor sau jucării cu valoare muzeală, toate pot face un spațiu de birouri să arate ca un salon de expoziție permanentă. Dar energia obiectelor personale ale angajaților poate fi contagioasă. Important este să domine bunul gust și, respectiv, valoarea de ”brand”. Calitatea expoziției depinde de curator, deoarece cineva trebuie să decidă ce rămâne și ce nu”, subliniază reprezentanții Techno Office.

Elementele care reușesc să creeze o conexiune cu natura

O altă recomandare a specialiștilor este aceea de a găsi o soluție pentru a aduce natura în spațiul de lucru: plante, acvarii, păsări, pietre, scoici sau orice alte elemente care reușesc să creeze o conexiune cu  natura. Pe lângă rolul estetic, acestea pot influența și calitatea aerului.

„Deoarece sunt considerate simple accesorii, importanța micilor decorațiuni este deseori neglijată și pusă pe ultimul loc în procesul de amenajare. Totuși, este important de reținut că acestea ajută la destinderea atmosferei în cadrul biroului oferind angajaților un mediu de lucru mai prietenos și, nu în ultimul rând, demonstrează atenția angajatorilor față de staff-ul lor”, conchide Iuliana Carata.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

20 July 2015