Ambasada Statelor Unite ale Americii îşi va muta sediul, începând cu data de 14 septembrie, într-o clădire din zona Băneasa, în urma unei investiţii de peste 100 milioane de dolari, din care 60 de milioane reprezintă contribuţia României.

20810-ambasada_sua1_29966400_61294300.jpgNoua ambasadă reprezintă "un angajament major" în relaţia dintre Statele Unite şi România, a declarat ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, cu ocazia inaugurării noului sediu.

Construcţia, care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 10.000 de metri pătraţi, este construită pe baza unui design ecologic, menit să reducă impactul asura mediului. Designul ambasadei integrează tehnologii inovatoare pentru reducerea consumului de apă şi pentru optimizarea eficienţei energetice. Vopseaua, precum şi materialele de construcţie utilizate sunt ecologice, reducând emisiile de căldură şi de substanţe chimice. În curtea ambasadei au fost plantaţi peste 200 de copaci.

Potrivit datelor ambasadei, 500 de români au lucrat zilnic la noua clădire, în total fiind implicaţi în procesul de construcţie circa 1.500 de muncitori şi specialişti, care au lucrat 2,2 milioane de ore.

În sediul ambasadei s-a pus accent pe spaţiile de lucru deschise, toate birourile fiind identice, iar pe pereţi au fost agăţate tablouri cu peisaje din mediul rural românesc. În această zonă îşi vor desfăşura activitatea peste 85 de angajaţi în domeniile diplomatic, HR şi management. În holul ambasadei a fost realizată o pictură murală intitulată "Drafts and Open Windows", realizat de artista americană Maggie Michaels şi de mai mulţi artişti români.

A fost construită o intrare separată pentru vizele care se cer de la secţia consulară. În secţia consulară, în contrast cu sediul ambasadei, tablourile expuse vor fi, potrivit consulului general, cu fotografii relevante din America. Există o sală de aşteptare încăpătoare, dotată cu 17 ghişee unde vor avea loc interviurile pentru viză, deservite de 30 de angajaţi consulari.

Potrivit lui Laurie Meininger, consul general al SUA la Bucureşti, zilnic au loc în medie 250 de interviuri pentru persoane aflate în căutarea unei vize. "În prezent, timpul de aşteptare este de o oră. Noi sperăm să-l scădem".

Sediul noii ambasade dispune de o serie de facilităţi - bucătărie, un teren de baschet şi 80 de locuri de parcare în curte şi alte 160 în afară.

"Nu oferim locuri de parcare pentru cetăţenii care vor veni la secţia consulară", au explicat oficialii americani. Cei interesaţi pot însă ajunge în zonă cu autobuzul 301, care opreşte în faţa ambasadei într-o staţie pe care RATB a botezat-o "Ambasada SUA".


Sursa

7 September 2011