Am descoperit noi proprietati in averea lui Dan Ioan Popescu: un bloc pe strada Uruguay si cateva mii de metri patrati de padure la Azuga
Romania Libera - 12.09.2005
 

- Averea lui Dan Ioan Popescu este ca argintul viu. Iti scapa mereu printre degete. Cand crezi ca ai aflat totul, mai apare ceva care iti da socotelile peste cap.
- Declaratia de avere a lui DIP vorbeste despre cinci apartamente in Bucuresti si o casa de vacanta in Azuga. Romania libera a descoperit insa un bloc situat pe strada Uruguay, in plin centrul Bucurestiului, din care jumatate este pe numele familiei Popescu. Astfel, din cele 10 apartamente ale blocului, trei figureaza pe numele copiilor, iar cel de-al patrulea a ramas sotilor Popescu.

- Elena Popescu a fost casatorita cu un conte italian, cu care a facut doi copii: Massimiliano si Arianna. Razvan este baiatul din prima casatorie a lui Dan Ioan Popescu. Toti trei au primit in 2003 cate un apartament cadou.

- Tranzactia a avut loc la putin timp dupa intrarea in vigoare a legii privind declararea averilor demnitarilor, pe vremea cand DIP era ministrul industriilor.
- Cu alte cuvinte, in blocul din Uruguay DIP detine oficial doar un apartament. Romania libera a mai descoperit un apartament in Piata Victoriei in care locuiesc sotii Popescu. Restul de trei, din declaratia de avere, raman o necunoscuta.

- In zona Arcului de Triumf, Dan Ioan Popescu are, pe langa bloc, si un teren de 2500 de mp, valorand cateva milioane de euro, fosta gradina de vara a lui Gheorghe Gheorghiu Dej. Cu aceasta avere, DIP poate fi considerat stapanul zonei Arcul de Triumf.

- Romania libera a mai descoperit noi proprietati la Azuga: pe langa vila de vacanta si cele peste 4000 de mp de teren intravilan, DIP a pus mana si pe cateva mii de mp de padure.

Uruguay nr. 12. In preajma Arcului de Triumf. Un bloc cu trei niveluri nou-construit atrage atentia. Cladirea a fost ridicata in 2003 de firma ANTEU INVEST SRL. Firma apartine omului de afaceri Dumitrescu Virgil Radu Ioan, asociatul lui Dan Ioan Popescu in multe afaceri imobiliare din Bucuresti si Mogosoaia. Blocul a fost construit in asociere civila cu Elena Popescu. Nu e clar care sunt termenii asocierii, dar cert este ca, la finalizarea constructiei, Elenei Popescu i-au revenit patru apartamente.

Nu stim daca ele au fost achitate integral de Elena Popescu. Potrivit unor acte oficiale, "Elena Popescu impreuna cu Dumitrescu Virgil au incheiat un contract de asociere civila prin care, la finalul construirii imobilului din Uruguay 12 - imobil cu subsol, parter, trei etaje si mansarda -, Elenei Popescu ii vor reveni patru apartamente: doua de cate patru camere si dependinte, fiecare in suprafata de 200 mp si alte doua cu cate trei camere si dependinte, fiecare in suprafata de 175 mp". In acelasi document se mentioneaza ca la acest contract "s-au mai facut trei acte aditionale de subrogare" (subrogarea este un instrument juridic prin care se cedeaza dreptul de proprietate, ca si restul obligatiilor ce decurg din el). Astfel, trei dintre apartamente au trecut pe numele copiilor. Doua - pe numele copiilor Elenei Popescu rezultati din prima casatorie si unul pe numele unuia dintre baietii lui Dan Ioan Popescu.

Arianna, Massimiliano si Razvan, trei copii fericiti

Apartamentul 5 de la etajul doi a intrat in posesia lui Razvan Popescu. Potrivit documentelor oficiale, "lui Razvan Popescu i s-au donat banii platiti pana atunci, el urmand sa continue sa achite diferenta pana la finalizarea apartamentului". De aici se poate intelege ca Elena Popescu a platit o parte din valoarea apartamentului, urmand ca achitarea acestuia sa-i revina lui Razvan. Aceeasi miscare si in cazul apartamentului nr. 7, de la etajul trei. Acesta a intrat in posesia lui Massi-miliano Nicoletti, "care se declara fiul Elenei Popescu".

Apartamentul 4, de la etajul unu, ajunge tot prin act aditional pe numele de Arianna Nicoletti, fiica doamnei Popescu. Si cei doi Nicoletti au primit prin donatie sumele achitate de sotii Popescu, angajandu-se ca vor achita integral apartamentele. Interesant este ca aceasta tranzactie a avut loc in 2003, la putin timp dupa intrarea in vigoare a legii privind declararea averilor demnitarilor. O prima speculatie care s-ar putea face ar fi ca Dan Ioan Popescu, pe atunci ministru al Industriilor, incerca sa-si mute o parte din avere pe numele copiilor. Metoda clasica de ascuns averea.


O alta posibila explicatie ar putea fi aceea ca DIP incerca sa scape de ulterioare justificari in privinta ratelor pe care le mai avea de platit pentru cele patru apartamente. A ramas doar cu unul, celelalte trei urmand, cel putin oficial, sa fie achitate de cei trei copii. Insa copiii familiei Popescu nu au fost vazuti niciodata in Uruguay 12. Portarul ne spune ca nu a auzit niciodata ca aici ar sta niste italieni sau de Razvan Popescu. Ci ar fi vorba despre alti straini. Care ar putea sta cu chirie. "Aici sunt oricum numai straini. Cred ca la 5 sta o frantuzoaica", ne-a spus portareasa de pe cealalta tura.

Asociatul misterios

Dumitrescu Virgil, asociatul familiei Popescu, nu este un personaj prea curat. Vecinii lui nu au o parere prea buna despre el. "Este greu de gasit. Nimeni nu stie pe unde sta. Am auzit ca-l urmareste Fiscul, ca are datorii la stat." Oricum, Dumitrescu a avut spatele asigurat. Potrivit surselor noastre, prin 1995-1996 a pus mana pe un etaj intreg dintr-un imobil nationalizat in strada Delavrancea nr. 7. Aici era chirias si l-a cumparat la pret de referinta, adica pe doi lei.

"Nu a revendicat nimeni acest imobil", sustin chiriasii din acest bloc, care si-au cumparat apartamentele in care au stat cu chirie. "Noi avem doar doua camere. Domnul Dumitrescu are...", adauga sursele citate. Pe aceasta adresa este trecuta la Registrul Comertului si firma lui Dumitrescu: ANTEU INVEST SRL. Dar vecinii spun ca nici vorba ca societatea sa functioneze aici. "Nu l-am mai vazut de vreo doi ani. Aici sta pare-mi-se unul de la consulatul spaniol. Cu chirie", ne declara tot vecinii.

Amicul lui DIP, dator vandut la stat

Am aflat insa, tot de la oameni, unde se afla sediul firmei ANTEU. Tot pe Delavrancea, dar la numarul doi. Este vorba despre o garsoniera dintr-un bloc, la parter. Pe usa: ANTEU INVEST SRL, iar mai jos: Dumitrescu Vlad. Poate o ruda a omului de afaceri. In sediu, doua persoane, angajate ale firmei. "Domnul Dumitrescu este in concediu. Nu pot sa-l deranjez", ne refuza obraznic una dintre cele doua persoane. Am lasat vorba ca dorim sa stam de vorba cu domnul Dumitrescu. Nu am fost contactati deloc. Am inteles insa de ce se ascunde asociatul lui DIP.
Pe site-ul Ministerului de Finante, firma ANTEU apare la ultima actualizare cu datorii de aproape jumatate de miliard, reprezentand obligatii catre bugetul de stat si obligatii catre bugetul asigurarilor sociale de stat.



Un deal intreg pentru linistea familiei

La Azuga, proprietatile lui DIP apar ca ciupercile dupa ploaie. Dan Ioan Popescu a pus mana pe aproape tot dealul orasului, pe strada Garbovei, din zona numita rezidentiala. Mai intai si-a facut vila in 1997, prima din zona, dupa cum ne-au spus oamenii locului. Apoi, din nevoie de spatiu, in special in ultimii doi ani, DIP a cumparat parcela cu parcela pe numele sotiei sale.

Familia Popescu a ajuns sa detina o casa de vacanta si 4.500 mp de teren pe strada Garbovei. Vorbim numai de zona rezidentiala. Dar tot aici a mai rasarit o vila, care la prima mana valoreaza peste 300.000 euro. Aparent n-are nici o legatura cu DIP. Insa atrage atentia numele proprietarului: LUXTEN. O firma legata prin numeroase fire de afaceri de Dan Ioan Popescu. Este vorba despre un imobil cu trei niveluri, din piatra, cu flori la geam. Este inconjurata de o gradina, bine ingrijita, dar si cu diferite dependinte: o bucatarie de vara, un garaj, un mic foisor unde se pot retrage prietenii fostului ministru.

Primar PSD anti-DIP!

Primarul PSD din Azuga Adrian Purcaru vorbeste despre ilegalitati comise de Dan Ioan Popescu. El ne-a declarat ca strada Garbovei nu este proprietate privata, ci drum public si ca DIP nu avea dreptul sa puna indicator de interzis la intrare pe aceasta strada. "Este un abuz. Politia stie acest lucru", ne-a spus edilul. Si pe numele firmei ITAL AGENCY (firma a familiei Popescu) s-au facut tranzactii dubioase. In numarul trecut vorbeam despre afacerea "Hotelul din Azuga", afacere inceputa de DIP, preluata de ITAL AGENCY si apoi de LUXTEN. Totul in familia Popescu. Am mai vorbit si despre doua vile din strada Ridivoiu, din piatra, placate in lemn, trecute tot pe firma ITAL AGENCY. Ele valoreaza peste 300.000 euro.

O alta afacere controversata descoperita de noua noastra investigatie este si achizitionarea a 3,5 ha din domeniul privat al primariei pe numele firmei ITAL AGENCY. Este vorba despre un teren de pe Valea Azugai, care mai intai a fost concesionat si apoi cumparat de societatea lui DIP. Concesionat in 2002 si cumparat anul acesta, in primavara. Insa actul de vinzare-cumparare este considerat, inclusiv de primar, ca fiind la limita legii. Terenul a fost vindut prin decizia consiliului local la un pret de nimic: 15 euro/mp.

"Este o tranzactie suspecta. Se putea obtine pe putin un pret de 100-150 euro/mp. Asa primaria a pierdut 2 milioane de euro", a afirmat primarul Purcaru. Tot la limita legii i se pare edilului si modul in care s-a facut concesionarea acestui teren. "Timp de trei ani firma ITAL AGENCY nu a construit nimic. Terenul a fost lasat parloaga. Desi in contract se prevedea ridicarea unui complex de vile. S-au inchis ochii pentru ca firma a achitat toti banii pentru concesiune. Normal puteau fi dati in rate", sustine primarul.

Accesul interzis in padurile din Azuga

Potrivit documentelor primariei, pe firma ITAL AGENCY mai figureaza un teren intravilan de 2.387 mp, la intrarea in Azuga, in zona Victoriei, in valoare aproximativa de 200.000 de euro. Familia Popescu si asociatii si-au extins domeniile si in zona de padure, tot in zona Victoriei. Asa, dupa cum ne-au declarat unele surse, in intelegere cu fosta conducere a ROMSILVA, firma ITAL AGENCY a pus mana pe 7.613 mp teren forestier din padurea statului. Valoare: 150.000 euro. Terenul este plasat in vecinatatea primului teren intravilan, situat la intarea in Azuga.

Toata zona este incercuita cu un gard de sarma ghimpata, iar pe o poarta un panou mare anunta accesul interzis. Alti 7.000 de mp de padure au fost dobanditi tot de ITAL AGENCY in spatele hotelului construit de aceeasi firma. "Aveau nevoie sa se extinda si in spatele hotelului pentru a avea zona libera in spate", ne spun vecinii.

12 September 2005