Aerul condiționat poate să pară absolut necesar în zilele caniculare, dar pentru cei care vor să economisească energie, el nu trebuie să funcționeze toată vara. Există alternative de răcorire a locuințelor care pot să suplinească sau chiar să înlocuiască total aparatele de aer condiționat. Unele dintre ele sunt cel mai bine implementate în stadiul de construcție sau la achiziția locuinței, dar pot și să facă parte dintr-un plan de modernizare a proprietății.

37323-temperatura_locuinta.jpgAerul condiționat este, prin excelență, cel mai eficient mod de a păstra casa răcoroasă pe timpul verii. Problema este că acesta încarcă facturile de energie electrică și nu este ecologic. Combustibilii folositi contribuie la veri tot mai călduroase, ceea ce conduce la un cerc vicios. Pentru cei care doresc să facă o schimbare, există alternative mai prietenoase și cu mediul, și cu bugetul personal. Ventilatorul o primă variantă. Modelele noi sunt performante, dar există unele modele mai eficiente decât altele.

„Ventilatoarele pot face ca în cameră să se simtă o temperatură mai mică cu 6-7 grade, datorită faptului că fac aerul să circule prin încăpere. Ele folosesc foarte puțină energie chair și atunci când funcționează neîncetat, iar cele care aduc cel mai mare confort termic sunt aparatele de tavan, dar și ventilatoarele portabile pot fi foarte eficiente, cu condiția să fie vorba despre un aparat de calitate”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro Marusea Tomovici, director de vânzări Cool Summer.

Primul pas, pentru o casă răcoroasă, este acela de a nu permite căldurii să ajungă în interior

În plus, proprietarii își pot pregăti locuința pentru vară prin metode de blocare a accesului căldurii în interior. Obloanele sunt un obstacol în calea încălzirii locuinței, iar dacă sunt de culoare albă, sunt cu atât mai eficiente. Pe interior pot fi montate draperii sau obloane, tot de culoare albă, pentru a reflecta căldura.

„Ventilatoarele sau aparatele de aer condiționat lucrează mai eficient atunci când nu sunt suprasolicitate. Ferestrele îndreptate spre est ar trebui acoperite dimineața, iar cele îndreptate spre vest, ar trebui acoperite în a doua parte a zilei. Jaluzele, draperiile și obloanele lucrează ca o metodă primară de prevenire a supraîncălzirii locuinței”, explică Marian Tudose, administrator Confort Imobiliar.

Totodată trebuie eliminate și sursele interioare de căldură, precum aparaturile sau dispozitivele electronice sau chiar sursele de iluminat. Becurile incandescente trebuie înlocuite cu cele compact fluorescente, care generează aceeași lumină, dar utilizează doar o mică parte din energie și produc mult mai puțină căldură.

„Aparatura care produce căldură trebuie ținută departe de aparatul de aer condiționat. Becurile, televizorele, puse chiar lângă termostatul aparatului de aer condiționat îl vor păcăli pe acesta că este nevoie să lucreze mai mult pentru a răcori încăperea. În cazul unităților din exterior, ideal este ca și acestea să fie umbrite, dar de multe ori, acest lucru nu este posibil”explică Marusea Tomovici. 

Plantele strategic plasate pot ajuta la răcirea locuinței

În cazul celor care locuiesc la casă, se pot planta arbuști pentru a umbri unitățile de aer condiționat, dar nu plante cățărătoare, care ar putea bloca fluxul de aer necesar. Unitățile care funcționează la umbră folosesc mai puțină energie electrică. De altfel, plantele joacă și ele un rol important în răcorirea locuințelor pe timp de vară.

„Proprietarii care își plantează arbori pe laturile de sud și vest ale casei, pot avea surpriza plăcută a unei locuințe mai răcoroase pe timp de vară. Doar trei copaci plantați corect în jurul unei case pot reduce puternic costurile de răcire, dat fiind faptul că ei pot scădea temperatura cu trei până la șase grade, în zonele umbrite” explică Marian Tudose.

Izolarea locuinței este și ea importantă, motiv pentru care acoperișul și pereții ar trebui să fie construiți pentru a păstra locuința răcoroasă vara și călduroasă iarna. o vopsea albă sau reflectorizantă, special formulată, pentru acoperiș poate aduce beneficii majore în păstrarea unei temperaturi confortabile în locuință.

CITEȘTE ȘI:

10 June 2015