Casele mobile sunt un concept cu care românii abia se familiarizează, dar costul deosebit de redus le face foarte atractive, în special în această perioadă. Aceste case pot fi o alternativă pentru hotel, casă de vacanţă sau chiar şi rezidenţă.

14264-147097-alternativa1.jpgEste vorba de locuin­ţe care pot avea până la trei, maxim patru camere şi toate utilităţile necesare pentru un trai decent, doar că au suprafeţe mici. Tocmai de aceea sunt recomandate mai ales ca locuinţe de vacanţă şi totuşi, câţiva români s-au încumetat să facă din ele locuinţe permanente.

Sunt complet echipate şi utilate, iar suprafeţele între 16-40 mp. Preţurile variază, dar ele pornesc de la suma de 12.000 euro şi urcă până la un maximum de 50.000 euro. De exemplu, o casă de 3 m lăţime şi 8 m lungime, compusă dintr-o cameră cu pat matrimonial şi una cu pat normal, baie, bucătărie şi living, porneşte de la preţul de 12.000 euro.

Cum funcţionează

Casele mobile funcţionează exact ca unele normale. Au nevoie de curent, apă curentă, fosă septică şi canalizare. Avantajul este că nu necesită autorizaţie de construire, dar este posibil ca unele primării să elibereze o autorizaţie de amplasare provizorie, care costă până în 1.000 lei. Nu trebuie plătit niciun impozit şi nici nu este nevoie de vreun PUZ (Plan Urbanistic Zonal). Sună a casă ideală pentru locuit, dacă nu ai pretenţii de spaţiu. Şi totuşi, cei care le vând, le recomandă mai ales pentru scopul lor primar: acela de casă de vacanţă. „Desigur, ele pot fi locuite permanent fără probleme, dar nu acesta este targetul nostru.

Targetul nostru este casa de vacanţă, casa de weekend, casa de vară. Poate când o să le producem în România şi o să le facem de 60 mp, o să le vindem şi pentru locuit permanent. Până atunci, nu acesta este targetul nostru.", declară Nicolae Oieşdean, directorul general RomCaravan.

Firma pe care acesta o conduce importă case mobile din Slovenia de şase ani, dar îşi propune ca cel târziu la începutul anului viitor să înceapă producţia şi în România, ceea ce va duce la scăderea preţului de vânzare, odată cu eliminarea taxelor de transport. „Doar transportul pentru o casă din Slovenia până în România ­costă 3.500 euro, pentru că intră la categoria gabarit depăşit. Vrem să le putem produce şi aici, astfel că preţul s-ar putea micşora cu până la 10.000 euro.", continuă Oieşdean. Acesta declară că pentru ei, criza a funcţionat ca un motor de vânzări. „Cei care îşi căutau case de cumpărat, s-au trezit că nu mai au bani şi atunci au venit la noi, motiv pentru care vânzările ni s-au dublat faţă de anul trecut, la fel ca şi traficul pe site-uri. Am avut într-o singură zi şase vizitatori la case, ceea ce este incredibil de mult." Pentru anul acesta, RomCaravan are vânzări estimate de 22 de unităţi, faţă de 12, anul trecut. Principalele locaţii în care au fost amplasate astfel de case sunt Izvorani, Cheia, Văleni de Munte.

Străinii, mult mai interesaţi de casele mobile

Ceva mai bine merg vânzările la export. Un alt producător, care are şi fabrică în Bihor, a vândut anul acesta doar trei case în România şi a trimis 40 la export, în ţări precum Austria, Elveţia, Olanda şi Germania. În alte ţări, sunt parcuri întregi de case mobile, iar vânzătorii înţeleg cel mai bine motivul pentru care străinii fac această alegere. „Perioada de viaţă a casei mobile este de peste 40 de ani, pentru că nu are nimic care să se deterioreze. Are garanţie doi ani pentru echipamente şi cinci ani infiltraţiile de apă.", spune directorul RomCaravan. Casele mobile se cumpără direct utilate şi mobilate, dar clienţii au libertatea de a alege din mai multe produse, căci totul se face personalizat. Primul avantaj al unei astfel de case este însă mobilitatea. Aceasta poate fi transportată pe trailer, nu necesită macara pentru amplasare, are roţi cu proţap şi cele mai uşoare dintre ele pot fi trase chiar şi de o maşină mică până la locul dorit, dacă terenul nu permite accesul trailerului. Costurile de întreţinere variază între 50-100 lei pe timpul verii şi între 250-300 lei pe timp de iarnă.


Sursa

13 October 2010