Abia am scapat de turnul din coasta Ateneului si de mallul de sub Piata Palatului Regal ca, la cateva zeci de metri mai incolo, s-a gasit loc pentru alta afacere. Comisia Tehnica de Urbanism din cadrul Primariei Capitalei si-a dat acordul pentru construirea unui mall si a unei parcari subterane sub spatiul verde din spatele Salii Palatului.

Alta afacere imobiliara pe spatiul public: Mall subteran langa Sala PalatuluiAutorii planului urbanistic sustin ca traficul din zona nu va fi afectat de aparitia spatiilor comerciale subterane. Urmeaza ca proiectul sa primeasca si celelalte aprobari.

Mai exact, Comisia a aprobat la inceputul lunii mai un Plan Urbanistic Zonal realizat de compania Imobiliara Nord-Est, care prevede construirea sub spatiul verde din spatele Salii Palatului a unui parcaj de 1859 de locuri de parcare, 5.000 de metri patrati de spatii comerciale si extinderea Salii Palatului in subteran.

Parcajele si spatiile comerciale vor fi construite pe patru nivele in subteran, dintre care primul nivel va fi ocupat de spatiile comerciale.

Parcajul urmeaza sa se construiasca in parteneriat public-privat. Autoritatea publica vine cu terenul, iar firma privata construieste parcajul si spatiile comerciale si le exploateaza. Desi parcajul ar trebui sa fie public, folosit de riverani si de cei care vin la Sala Palatului, la spectacole, el va fi ocupat in mare parte de masinile care vin la mall.

De asemenea, chiar daca este in subteran, constructia este teoretic pe spatiul verde, iar Ordonanta 114/2007 interzice schimbarea destinatiei spatiilor verzi. Arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, ne-a declarat ca inca nu a semnat avizul pentru aprobarea acestui parcaj si a mall-ului.

„Daca voi gasi ca este rational il voi semna. Desi cred ca deocamdata voi semna doar extinderea Salii Palatului si a Muzeului, ramanand ca ulterior sa se faca un alt proiect pentru pasaj. Oricum, din 20.000 de mp de spatii comerciale, cat voia beneficiarul PUZ-ului, comisia i-a dat doar 5.000 de mp. Nu cred ca aglomereaza traficul pe Calea Victoriei.

Cei care au facut PUZ-ul au facut un studiu de trafic din care reiese ca este in ordine", a spus Patrascu.

 

 

Sursa

8 iulie 2009