0-544-phpthumb.jpgAlpha Bank si Raiffeisen Bank au sindicalizat un imprumut de 40 de milioane de euro pentru finantarea construirii ansamblului rezidential Ibiza Sol.

Cele doua banci au avut participatii egale la acest imprumut, actionand in calitate de aranjori, iar Alpha Bank va actiona si ca agent de implementare a finantarii proiectului. Creditul este acordat in euro pe o perioada de doi ani, insa partile nu au dorit sa faca publica dobanda.

Proiectul Ibiza Sol este dezvoltat in Bucuresti, comuna Pipera, pe o suprafata de 38.000 de metri patrati, de catre grupul spaniol Ibiza Group. Costurile totale de dezvoltare ale proiectului sunt estimate la 57 de milioane de euro.

"Acesta este al cincilea proiect dezvoltat de catre spaniolii Ibiza Group Romania in Bucuresti, concretizare a unei evolutii impreuna cu Alpha Bank", spune Evangelos Kalamakis, prim-vicepresedinte executiv al Alpha Bank.

Banca este de altfel un jucator agresiv pe zona finantarii de proiecte imobiliare, oferind finantari structurate, prin care sustine atat dezvoltarea proiectului, cat si vanzarea ulterioara a imobilelor, acordand imprumuturi cumparatorilor. Grecii de la Alpha au fost printre primele banci din sistem care au dezvoltat piata creditelor imobiliare pentru clientii individuali, la inceputul anilor 2000.

Si austriecii de la Raiffeisen au acumulat experienta in domeniul finantarilor imobiliare, atat pe dezvoltarea de proiecte, cat si pe zona de retail.

"Pana in prezent Raiffeisen Bank a finantat aproximativ 200.000 de metri patrati inchiriabili si in jur de 1.500 de apartamente si vile noi, ceea ce reprezinta 12% din valoare proiectelor din Bucuresti", spune Marinel Burduja, prim-vicepresedinte al Raiffeisen Bank.

Banca are de asemenea o oferta de finantari structurate pentru proiectele imobiliare, sustinand atat faza de dezvoltare, cat si faza de distributie la clienti. Tot mai multe banci sunt interesate de prezenta pe zona finantarilor imobiliare, in conditiile in care acesta a fost unul dintre cele mai dinamice sectoare in ultimii ani. Totusi, unii jucatori considera acest domeniu riscant, avand in vedere ritmurile inalte de crestere de pana acum.

Anul trecut, cand au preluat BCR, sefii Erste Bank au cerut managementului local sa se implice mai agresiv pe zona finantarilor imobiliare. De altfel, una dintre primele modificari aduse in oferta BCR dupa preluare a fost lansarea unor credite imobiliare cu dobanda atractiva. Sindicalizarea facuta de cele doua banci este prima tranzactie realizata intre jucatori locali pentru finantarea dezvoltarii unui proiect rezidential. In anii precedentei au mai existat sindicalizari intre bancile locale, insa finantarile au fost acordate in alte sectoare. In 2006, Citibank a aranjat un credit sindicalizat pentru ProCredit Bank, in valoare de 150 de milioane de euro. In acel deal au fost implicate sapte banci locale.

Cu toate acestea, sindicalizarile intre bancile locale raman inca destul de rare. Multi jucatori locali prefera sa utilizeze forta grupurilor din care fac parte, actionand numai ca intermediari pentru credite transfrontaliere de mare valoare.

Sursa

13 June 2007