După o iarnă lungă şi geroasă reprezentanţii agenţiilor de turism ne propun vacanţe de Paşte în zone însorite ca să ne mai dezmorteasca un pic.

Aproape de România şi cu preţuri relativ mici, Grecia a devenit o destinaţie pentru turiştii români, atât pe timp de vară, cât şi pentru petrecerea sărbătorilor Paşte sau de iarnă. Creta este fără doar şi poate una dintre cele mai frumoase insule ale Greciei.

 Sezonul turistic începe în luna aprilie şi se termină pe la jumătatea lunii octombrie când marea este încă suficient de caldă pentru o baie.

Charter Creta de Paşte

Hotel Hersonissos Maris 4* (www.paralela45.ro)

-         de la 359 Euro/pers.

-         4 nopţi cazare cu demipensiune

-         transport cu avionul, transferuri

-          asistenţă turistică 

Paralia Katerini

Vila Mare del Sol (www.besttourism.ro)

-         de la 55 Euro/loc în studio de 2 persoane

-         4 nopţi cazare în perioada 2-6 aprilie

-         fără transport

Iar dacă Grecia vi se pare departe, puteţi găsi servicii bune la preţuri tentante şi la vecinii bulgari. Conştienţi că din cauza crizei mulţi turişti ar putea rămâne acasă de Paşte, hotelierii bulgari fac tot posibilul să îi convingă pe cât mai mulţi să vină la ei. Aşa că preţurile sunt anul acesta cu până la 20% mai mici în unele staţiuni comparativ cu anul trecut.

"În Sâmbăta Mare oamenii merg la biserică cu ouă roşii şi pâine. O tradiţie specifică Bulgariei este ca oul roşu care se loveşte de zidul bisericii este primul mâncat. A doua zi după slujba de Înviere, hotelurile organizează un prânz festiv cu dans şi muzică tradiţională bulgărească.

Din meniu nu lipsesc preparatele cunoscute şi la români, precum mielul, ouăle tradiţionale, cozonacul sau pasca" a declarat pentru Imopedia.ro Adriana Goicea, manager Cocktail Holidays.

Paşte în Bulgaria - Sunny Beach (www.cocktailholidays.ro)

Hotel Dana Palace Park 3*

-         de la 32 Euro/pers.

-         3 nopţi cazare cu demipensiune

Paşte în Bulgaria - Albena

Hotel Dobdrujda 3*

-         de la 56 Euro/pers. 2 nopţi cazare cu all inclusive

-         84 Euro/pers. 3 nopţi cazare cu all inclusive

Condiţiile bune şi serviciile ireproşabile au făcut ca Cipru să atragă de la an la an tot mai mulţi turişti din întreaga lume. Este o destinaţie renumită pentru viaţa activă de noapte, cele mai populare staţiuni sunt Agia Napa şi Paphos. Agia Napa este locul ideal pentru familiile cu copii, datorită resorturilor cu servicii complete, dar şi parcului acvatic..

"Ciprioţii sărbătoresc Paştele în stil ortodox şi înainte de această sărbătoare fac curăţenie în case, le văruiesc în alb şi îşi cumpără încălţăminte nouă. Slujba Învierii are loc la miezul nopţii. Oamenii merg la biserică şi asistă la o ceremonie de la care nu lipsesc focurile de artificii.

Un foc în aer liber este aprins în curtea bisericii. Duminica de dimineaţă cei care nu au luat Sfânta Împătăşanie în timpul Săptămânii Sfinte merg la biserică pentru a săvârşi acest ritual după care se întorc acasă unde ciocnesc ouă roşii. Au loc picnicuri în familie, se fac frigărui din carne de miel şi vinul curge din belşug" spune Mircea Vladu, preşedinte Prestige Tours.

Paşte în Cipru (www.prestige.ro)

Hotel Napa Plaza 3* +

-         de la 379 Euro/pers.

-         4 nopţi cazare cu demipensiune

-         transport cu avionul, transferuri

-         asistenţă turistică

La Ierusalim pe 3 aprilie turiştii asistă la momente unice. Participă la ceremonia Venirii Sfintei Lumini la Sfântul Mormânt. După terminarea vecerniei, patriarhul înconjoară de trei ori Sfântul Mormânt, iar apoi se dezbracă de veşmintele arhiereşti, rămânând doar în stihar. Este controlat riguros de către poliţiştii evrei ca nu cumva să deţină vreo sursă de foc, brichetă, chibrit şi apoi intră în Sfântului Mormânt.

Mormântul este presărat cu vată pe care se lasă de la sine o umezeală, ca un fel de rouă. Patriarhul, sub supraveghere, se aşează  în genunchi şi se roagă lui Dumnezeu să trimită din Cer Lumina. Sfânta Lumină vine sub forme diferite în fiecare an: raze, fulgere, spirală, ploaie de lumină.

"Pe parcursul sejurului turiştii vizitează Biserica Naşterii Domnului din Bethleem, construită  în anul 333 deasupra peşterii folosite ca staul. Locul în care Pruncul Iisus S-a născut este marcat cu o stea de argint cu 14 colţuri montată pe o placă de marmură. La Ierusalim, pe Muntele Sionului există numeroase obiective religioase: Foişorul Cinei cea de Taină, Mormântul Regelui David şi Biserica Adormirii Maicii Domnului.

Turiştii fac un popas şi la cu Zidul plângerii, cel mai sacru loc pentru evreii din întreaga lume. În satul Canna Galileii se vizitează Biserica ridicată pe locul unde Iisus Hristos a săvârşit prima minune, cea a transformării apei în vin" povesteşte Cristina Molfea, manager departament extern Christian Tour.

Paşte în Ţara Sfântă - Ierusalim  (www.christiantour.ro)

Hotel 4*

-         de la 545 Euro/pers.

-         7 nopţi cazare cu demipensiune

-         transport cu avionul, transport cu autocar modern pentru realizarea programului

-          ghid local





12 March 2010