Alianta PSD-PD pentru vile si terenuri
Cotidianul - 16.02.2006
 

Un grup de interese conectat deopotriva la PSD si PD a pus mina pe zeci de case si terenuri in zona Primaverii din Capitala. Metoda este simpla: RAAPPS retrocedeaza imobilele celor care au fost deposedati de ele sub comunism, insa numai dupa ce acestia vind bunurile la sfert de pret grupului de interese.

   


„Baietii destepti“ apropiati PSD si PD au descoperit o mina de aur: uriasa avere gestionata de Regia Autonoma „Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat“ (RAAPPS). „Cotidianul“ devoaleaza una dintre filierele prin care au fost traficate cel putin 30 de case si terenuri. Imobilele, confiscate in timpul comunismului, au fost in administratia RAAPPS. Dupa aparitia Legii 10 din 2001, proprietarii de drept ai vilelor si terenurilor si le-au revendicat. In cele mai dese cazuri, notificarile lor la RAAPPS au fost respinse de conducerea institutiei. La un moment dat, isi intra in rol „baietii destepti“. Ei le explica vechilor proprietari ca nu-si vor recapata niciodata bunurile daca nu le vind lor drepturile litigioase. Dupa ani intregi de hartuiala prin hatisurile birocratiei, oamenii se multumesc cu un sfert din pretul de piata al imobilelor sau chiar mai putin. Intre parti se incheie antecontract de vinzare-cumparare, cu prevederi similare unui contract de cedare de drepturi litigioase, iar sarcina recuperarii imobilelor revine „baietilor destepti“. Acestia reusesc, cel mai adesea, sa recupereze casele sau terenurile de la RAAPPS in citeva luni. Imediat are loc vinzarea propriu-zisa. Noii proprietari vind si ei, dupa un timp, casele sau terenurile, la preturi de piata de data asta, ori construiesc complexuri imobiliare.

Capete de afis

Filiera descoperita de noi are conexiuni puternice cu grupurile de interese ale lui Dorin Cocos si Alexandru Bittner, pe de o parte, cu vechiul si cu noul Consiliu de Administratie al RAAPPS, pe de alta. Prin legaturile lor, afaceristii implicati au trecere atit la PSD, cit si la PD.

Persoanele vizibile in aceasta filiera sint omul de faceri Mihai Cuptor, fost secretar general si sponsor al defunctului partid Alianta pentru Romania, si avocatul Cristian Mugurel Dinu. Ei ii contacteaza pe cei care isi revendica proprietatile la RAAPPS si pe numele lor se fac contractele. Mihai Cuptor a fost asociat in diverse afaceri cu Dorin Cocos - apropiat presedintelui Traian Basescu si PD - si cu Alexandru Bittner – prieten al lui Adrian Nastase si al PSD. Cocos a fost partener in firme cu Cristian Vlaicu, actualul sef al RAAPPS, si cu Spiridon Cristu, membru in CA al RAAPPS. In plus, fostul director adjunct al RAAPPS in guvernarea PSD Vladimir Sommer, acum membru in Consiliul de Administratie al Regiei, este membru PD si a fost recuperat ca director de cabinet de catre Adriean Videanu, primarul general al Capitalei.

Dovezi ale coniventei cu sefii RAAPPS

Mihai Cuptor si Mugurel Dinu au procedat dupa metoda descrisa mai sus in cel putin 30 de cazuri, pe care le-am descoperit noi. Am vorbit cu citiva dintre proprietarii de drept ai imobilelor revendicate, care ne-au confirmat scenariul. Dovezile coniventei cu sefii RAAPPS constau in termenii antecontractelor de vinzare-cumparare, in faptul ca RAAPPS le recunoaste imediat dreptul de proprietate si in realitatea ca, atunci cind nu le poate inapoia terenul pe vechiul amplasament, Regia le da parcele in zone centrale, alaturate, spre a putea fi constituite mari suprafete, carora astfel le creste pretul, fiind mai potrivite marilor proiecte imobiliare.

Antecontractele tradeaza

Pentru exemplificare, am ales cazul Corneliei Popescu, care avea dreptul sa-si recupereze un teren de 117 mp in Bulevardul Primaverii din Bucuresti. Ea a respectat procedura legala si, pe 18 iulie 2001, a notificat RAAPPS ca isi vrea terenul inapoi. Trei ani a fost purtata pe drumuri, fara sa i se inapoieze proprietatea. La un moment dat, a fost contactata de avocatul Mugurel Dinu, care i-a promis sa rezolve problema daca ii vinde terenul lui si asociatului sau, Mihai Cuptor. La 10 august 2004 a fost incheiat antecontractul intre parti, care contine mai multe prevederi din care reiese ca Dinu si Cuptor erau siguri de reusita. Ei se obliga sa faca toate demersurile pentru recuperarea pamintului si sa plateasca 33.000 de euro, pretul convenit pentru teren, in cel mult 5 luni, indiferent daca izbutesc sau nu pina atunci sa incheie procedura de retrocedare. Mai mult, isi asuma riscul sa piarda banii daca nu obtin terenul nici dupa acel termen.

Cornelia Popescu promite sa vinda catre Cuptor si Dinu terenul din B-dul Primaverii sau „oricare alte masuri reparatorii ce mi se vor da in compensare de catre RAAPPS pentru terenul mentionat anterior“. Se mai obliga sa puna la dispozitia cunparatorilor toate actele necesare revendicarii.

Cumparatorii consimt sa cumpere imobilul restituit, „indiferent de suprafata acestuia si de locul unde va fi situat, sau sa acceptam orice masura reparatorie ce se va acorda acesteia in compensare de catre RAAPPS pentru terenul sus-mentionat“. Si mentioneaza in antecontract: „Intreaga responsabilitate pentru recunoasterea dreptului de proprietate asupra imobilului obiect al acestui contract de catre autoritatile competente, in baza Legii 10/2001, apartine promitentilor –cumparatori, fara ca acestia sa fie tinuti de vreun termen-limita“. Prevederile sint identice in toate antecontractele pe care le-am vazut.

Mandatarul proprietarului, omul lui Cuptor

Un rol important in reteta afacerii il joaca mandatarii. De regula, fostii proprietari nu incheie ei personal cu Dinu si Cocos antecontractele de vinzare-cumparare, ci o fac prin intermediul unor persoane imputernicite. In imputernicire, mandatarii primesc puteri aproape discretionare de a dispune asupra proprietatii revendicate. De ce? Pentru ca mandatarii insisi sint tot oamenii lui Cuptor si ai lui Dinu. Astfel, inca din momentul in care semneaza imputernicirea, fostul proprietar pierde orice sansa de a se razgindi, pentru ca mandatarul sau lucreaza pentru ceilalti, nu pentru el.

Cornelia Popescu l-a mandatat pe un oarecare Danut Ionel Tudorache sa o reprezinte in aceasta afacere. Mihai Cuptor ne-a confirmat ca Tudorache este unul dintre oamenii sai de incredere, care se ocupa de afacerile lui atunci cind este plecat din tara, cam 6 luni pe an.

Ce n-a izbutit sa rezolve Cornelia Popescu in trei ani a facut tandemul Cuptor - Dinu in trei luni de la semnarea antecontractului de vinzare-cumparare. La 17 noiembrie 2004, RAAPPS a emis o decizie de restituire a terenului cerut de Cornelia Popescu, nu in B-dul Primaverii, unde avea dreptul, pentru ca acolo se afla o constructie a statului, ci destul de aproape, in str. Dante Alighieri. Conducerea Regiei isi ia totusi o masura de prevedere, stipulind in document ca „eventualele litigii privind amplasamentul preluat se va rezolva de catre noul detinator fara implicarea RAAPPS“. Masura nu este intimplatoare, RAAPPS stiind ca in str. Dante Alighieri revendicasera terenuri persoane care chiar acolo aveau dreptul.

Pe 6 decembrie 2004 are loc punerea in posesie, iar pe 24 decembrie se incheie ultima formalitate, contractul de vinzare-cumparare propriu-zis.

Articol integral in Cotidianul

Claudiu Tarziu
Cotidianul
 

16 February 2006