ghid1.gif (733 bytes)infotitlu.gif (651 bytes)
  
Alesii au investit masiv in terenuri    

Revista CAPITAL - 09. 07. 2003


Din cele 14 milioane de hectare cat este suprafata agricola a Romaniei, 1.643 de hectare sunt in proprietatea a 484 de parlamentariDeclaratiile de avere ale parlamentarilor au fost publicate saptamana trecuta pe site-urile Camerei Deputatilor si Senatului. Am avut rabdarea sa analizam fiecare declaratie in parte. Concluziile? Mai toti au terenuri agricole si/sau intravilane, forestiere.

Cei 484 de parlamentari detin, impreuna, 1.643 hectare de teren agricol. Se apre ca pamantul a constituit o prioritate in investitiile parlamentarilor. Conform declaratiilor, cel mai mare detinator de terenuri agricole din Parlament este senatorul Viorel Matei, care are in proprietate 218,99 ha, dobandite in perioada 1994-2001.
Pe locul doi se afla Razvan Theodorescu (senator PSD si ministru al culturii) cu 60 ha teren agricol. Nici deputatul PSD Viorel Hrebenciuc nu sta rau la acest capitol. El este proprietar, din 1999, a 52 de hectare de teren agricol. Urmeaza Paul Pacuraru, senator PNL, cu 50 ha teren agricol, dar si 10 ha teren forestier. Pe langa cele agricole, parlamentarii detin si importante suprafete de teren intravilan. Deputatul PSD Zisu Stanciu are, dintre toti parlamentarii, cel mai mult teren intravilan - 20,6 ha, urmat de deputata PRM Olguta Vasilescu, ce detine 15 ha. O buna parte din parlamentari sustin ca au mostenit aceste terenuri de la mama, tata, unchiul, matusa etc., insa doar doi parlamentari au anexat actele de mostenire.
Daca terenurile si le-au declarat, afacerile si casele de vacanta, mai putin. Conform calculelor, doar 25% din parlamentari au recunoscut ca au in proprietate case de vacanta. Greu de crezut. Daca intrebi localnicii in Breaza, Azuga, Predeal, Campina sau Cornu s.a.m.d. a cui este o anume casa, raspunsul vine sigur: ,,Este casa lui Popescu, Ionescu,, etc., si de obicei sunt pronuntate nume de parlamentari. Insa o parte dintre aceste proprietati nu exista in declaratiile de avere depuse de unii parlamentari. Cum de altfel nici multe dintre afacerile demnitarilor nu sunt specificate in aceste documente. Dar conturile lor sunt destul de mari.
Dintre cei aproape 500 de parlamentari, doar 100 au declarat ca au afaceri, si dintre acestia doar 24 au facut publice companiile la care sunt actionari.
Nu este de incriminat faptul ca parlamentarii romani au astfel de proprietati, afaceri sau conturi impresionante (foarte bine, cu cat oamenii politici sunt mai bogati, cu atat ei devin mai putin coruptibili), ci lipsa lor de transparenta. De altfel, in Romania exista mai multe modalitati legale prin care poate fi ascunsa identitatea actionarilor unei companii, modalitati la care se pare ca au apelat si multi dintre parlamentarii romani. Altfel, nu poate fi explicat cum au crescut conturile unora fara a fi implicati ,,pe fata,, intr-o afacere legala.

Adriana Halpert, Stefan Onica      



 

 

 

9 July 2003