Situaţie dramatică în Cipru. Unele supermarketuri aproape că au rămas fără alimente, iar semne de remediere nu sunt, din contră, situaţia ar putea deveni generală săptămâna următoare, întrucât băncile sunt închise de zece zile, iar furnizorii au început să ceară plata în numerar pentru livrări.

29777-02042010129.jpgBăncile au impus limite de retragere a banilor din bancomate. Dacă iniţial, ciprioţii puteau scoate de la ATM-uri 260 euro, pragul a fost redus ulterior la 100 euro. Măsura a fost impusă după ce populaţia a încercat să îşi scoată banii din bănci în acest mod.

Stocurile supermarketurilor sunt suficiente pentru încă două sau trei zile. Dacă nu se ajunge la o soluţie curând, iar băncile rămân închise la începutul săptămânii următoare, atunci vor fi probleme. Pericolul de a avea rafturi goale în supermarketuri este vizibil, având în vedere că furnizorii nu vor renunţa la decizia lor şi nu ne vor ajuta în această situaţie nouă pentru Cipru”, susţine Andreas Hadjiadamou, preşedintele Asociaţiei Supermarketurilor din Cipru.

Băncile din Cipru, nefuncţionale din 15 martie, ar trebui să îşi reia activitatea începând cu data de 26 martie. Acestea au fost închise pentru a evita retrageri masive de bani, după ce statele Zonei euro au anunţat că Cipru va primi un împrumut extern 10 miliarde euro doar dacă impune taxarea depozitelor bancare. Varianta iniţială a taxei prevedea un nivel de 6,75% pentru depozitele mai mici de 100.000 de euro şi 9,9% pentru cele peste acest prag. Ulterior, planul a fost modificat pentru a fi scutite de taxe depozitele sub 20.000 de euro. Taxa a fost respinsă marţi de Parlament, iar politicienii ciprioţi încearcă să găsească alternative.

Banca Centrală Europeană a avertizat, însă, că dacă până luni (25 martie) autorităţile de la Nicosia nu ajung la un acord cu Uniunea Europeană şi cu Fondul Monetar Internaţional pentru un pachet de împrumuturi externe, va opri accesul băncilor cipriote la mecanismul de lichiditate de urgenţă.

CITEȘTE ȘI: Cipru, gaură neagră pentru oligarhii ruşi. Aceştia pierd miliarde de euro din cauza programului financiar de ajutorare a ţării trasat de Zona euro

 

24 March 2013