După ce în urmă cu nici două luni, vechiul ministru al Mediului anunţa că va continua să ofere bani de la stat pentru cei care vor să îşi facă locuinţa verde, noua conducere a ministerului a decis că acest lucru este imposibil. Cele 100 milioane lei promise sunt nesustenabile. De fapt, orice sumă alocată acestui program ar fi o risipă, motiv pentru care Casa Verde se suspendă.

24507-casa_verde.jpgZeci de mii de familii accesează anual programul Casa Verde. Tocmai din cauza interesului ridicat, vechiul ministru al Mediului anunţa că va continua acest program şi în 2012. Suma alocată ar fi trebuit să fie de 100 milioane lei, echivalentul a aproximativ 32 milioane euro.

Vom continua proiectul Casa Verde pentru persoane fizice. Sunt 43.000 de familii care au accesat fonduri pentru a avea centrale termice bazate pe energii regenerabile – solare, pelete sau altele. Fiecare familie primeşte între 6.000 şi 8.000 de lei pentru a avea o centrală termică”, a declarat ministrul Mediului de atunci, Laszlo Borbely.

Abia instalat în fotoliul de ministru, Attila Korodi schimbă regulile jocului

Noul ocupant al fotoliului de ministru din Ministerul Mediului nu mai este însă de aceeaşi părere. Acesta consideră că alocarea acestor fonduri s-ar dovedi a fi păguboasă pentru economia ţării, motiv pentru care decizia vechiului Guvern a fost revocată.

Suntem nevoiţi să nu deschidem o nouă sesiune a programului Casa Verde, anul acesta. Ne concentrăm eforturile financiare pentru acoperirea cheltuielilor şi plata sumelor în urma investiţiilor făcute anul trecut în acest program", a explicat Atilla Korodi, ministrul actual al Mediului.

Programul Casa Verde era dedicat oricui dorea să înlocuiască sau să completeze sistemele clasice de încălzire cu sisteme care utilizeaza energia regenerabilă. Fondului pentru Mediu asigura până la 80% din costurile eligibile, restul costurilor revenind beneficiarilor.

CITEȘTE ȘI: Cât de economică este de fapt o locuință verde? 

26 April 2012