Spania nu doreşte să fie a patra ţară din Zona euro care cere sprijin financiar Uniunii Europene, însă realitatea economică face ca instituţiile financiare europene să se pregătească pentru cel mai rău scenariu. Dar în urma unui calcul efectuat de centrul Open Europe, costurile unui pachet de salvare ar depăşi fondurile Zonei euro, notează The Telegraph.

25804-ajutor.jpgSpania se apropie cu paşi repezi de momentul în care va avea nevoie de o intervenţie salvatoare din exterior. Dar fondurile necesare pentru a ajuta Spania ar putea depăşi 650 miliarde euro, iar un astfel de sprijin ar epuiza uniunea monetară atât economic, cât şi politic, atenţionează centrul Open Europe.

Din cauza costurilor nesustenabile de împrumut, Spania ar putea pierde accesul pe pieţele financiare până la jumătatea lui 2015, subliniază analiza. Necesarul de finanţare al statului spaniol se ridică la 542 miliarde euro pentru următorii trei ani, sumă la care se adaugă circa 100 miliarde euro pentru sectorul bancar. În plus, Valencia şi Murcia au cerut deja sprijinul guvernului de la Madrid, ceea ce ar putea face şi alte regiuni, astfel că ar mai putea fi nevoie de alte 20 miliarde euro. Toate acestea, în contextul în care fondurile de salvare ale Zonei euro se ridică la 500 miliarde euro, astfel că este necesară o soluţie alternativă, scrie publicaţia britanică.

Costurile de împrumut ale Spaniei au atins noi maxime zilele trecute, astfel că s-au intensificat temerile că guvernul de la Madrid va solicita un ajutor financiar din exterior. Mai mult, după ce două regiuni spaniole au anunţat că vor cere sprijinul guvernului, presa sugerează că ar mai urma încă şase regiuni, următoarea fiind Catalonia.

„Regiunile nu au un impact financiar puternic asupra Spaniei, dar solicitările lor demonstrează cât de dificil va fi controlul cheltuielilor din punct de vedere politic. Actualul plan de susţinere a băncilor este insuficient, dar un program financiar total, de 650 miliarde euro, este imposibil", a declarat Raoul Ruparel, şeful diviziei de cercetare la Open Europe.

Analiştii internaţionali susţin că cea mai probabilă variantă va fi cea a unui împrumut de circa 155 miliarde euro, însoţit de numeroase lichidităţi de la Banca Centrală Europeană. Însă analiza Open Europe subliniază că un astfel de plan va mai prelungi agonia Spaniei cu cel mult un an.

CITEȘTE ȘI: Guvernul spaniol vrea să ofere drept de şedere cumpărătorilor imobiliari

 
 

 

30 July 2012