Ajutor financiar pentru centrale termice
Ziua - 17.10.2005
 

Persoanele cu venituri reduse si care utilizeaza gaze naturale pentru incalzirea locuintei vor fi sprijinite financiar pentru achizitionarea unei centrale termice. In acest sens, Executivul a adoptat, Normele metodologice de aplicarea a Ordonantei de urgenta nr. 91/2005, stabilind procedura de solicitare si acordare a sprijinului financiar. Ajutoarele se adreseaza persoanelor singure si familiilor cu venituri nete lunare pe membru de familie de pana la nivelul salariului minim brut pe tara, care utilizeaza pentru incalzirea locuintei gaze naturale si detin sobe de teracota. Ajutorul banesc acopera un procent cuprins intre 30 - 35% din costurile totale ale achizitionarii, montarii si punerii in functiune a unei centrale termice sau a unui arzator automatizat.

Unde si cum se obtin ajutoarele

Procedura de obtinere a ajutorului este similara cu cea pentru obtinerea ajutorului pentru incalzire. Un prim pas pentru accesarea ajutorului financiar este completarea formularului de cerere si formularului declatiei pe propria raspundere privind componenta familiei si veniturile nete ale membrilor acesteia. Directiile de munca, solidaritate sociala si familie judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, pun la dispozitia solicitantilor, gratuit, formularele tipizate de cerere si declaratie pe propria raspundere, precum si lista firmelor autorizate.

La stabilirea venitului net mediu lunar pe membru de familie si, dupa caz, al persoanei singure, se iau in calcul toate veniturile realizate de membrii acesteia in luna anterioara depunerii cererii. Pe baza datelor inscrise in cererea si declaratia pe propria raspundere de catre solicitantul ajutorului banesc si al rezultatului anchetei sociale efectuata la domiciliul acestuia, directorul executiv al directiei teritoriale aproba sau, dupa caz, respinge prin decizie dreptul de ajutor.

Decizia de aprobare a dreptului la ajutorul banesc se transmite cu confirmare de primire titularului, insotita de bonul valoric, sau, dupa caz, de bonurile valorice corespunzatoare tipului de echipament de incalzire, in termen de 15 zile de la data depunerii cererii. Titularii ajutoarelor banesti vor, achita firmelor autorizate, contravaloarea facturii privind achizitionarea, instalarea si punerea in functiune a centralei termice individuale sau, dupa caz, achizitionarea si montarea arzatoarelor automate, prin bonuri valorice si diferenta de numerar. Bonurile valorice sunt hartii de valoare reprezentand documente cu regim special de tiparire, care se emit de catre Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) si se distribuie de catre directiile teritoriale titularilor de ajutor banesc.

Bonurile pot fi folosite pana in 2008

Termenul final pana la care titularul ajutorului banesc poate utiliza bonurile valorice este 31 octombrie 2008. Achizitionarea, montarea si punerea in functiune a unei centrale termice sau, dupa caz, achizitionarea si montarea arzatoarelor automatizate se realizeaza numai de catre firme autorizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale si de Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat. Pentru acordarea ajutorului financiar, firmele autorizate au obligatia sa incheie protocoale de colaborare cu directiile teritoriale de munca. Pentru trimestrul IV 2005, pentru acordarea acestor ajutoare, MMSSF a prevazut suma de 390 miliarde lei vechi, respectiv 39 milioane RON.


Corina Scarlat - Ziua

17 October 2005