Cererea de împrumuturi se va reduce sever în ultimul trimestru din acest an. Băncile estimează o înăsprire semnificativă a standardelor după care vor acorda împrumuturi populaţiei, în special pe segmentul ipotecar.

Credite imobiliareContrar aşteptărilor, standardele de finanţare au devenit mai restrictive în trimestrul al treilea din acest an doar pentru  împrumuturile de consum, rămânând, practic, aceleaşi pentru creditele de achiziţie a locuinţelor şi a terenurilor, arată ultimul sondaj realizat de Banca Naţională a României (BNR).

În intervalul august-octombrie, cererea de credite ipotecare a înregistrat o scădere uşoară faţă de perioada anterioară, dar pentru ultimul trimestru al lui 2008 este aşteptată o reducere severă a cererii. Regresul  va fi cauzat de efectul conjugat al noului regulament de creditare şi scumpirea semnificativă a costurilor de finanţare. 

Presiune pe costuri şi scadenţă

În cazul creditării ipotecare, termenii ce au cunoscut o uşoară relaxare în trimestrul trei au fost creşterea ponderii serviciului datoriei în venitul disponibil şi, într-o măsură mai mică, micşorarea spread-ului ratei medii de dobândă a creditului faţă de ROBOR (rata medie a dobânzii pentru împrumuturile în lei acordate pe piaţa interbancară) la o lună.

Practic, termenii creditării ipotecare ce au devenit uşor mai restrictivi au fost costurile creditării (altele decât dobânzile) şi scadenţa maximă. Ponderea maximă a creditului în valoarea garanţiei imobiliare a rămas nemodificată.

În cazul termenilor creditului de consum s-a observat o relaxare a diferenţei ratei medii de dobândă a creditului faţă de ROBOR la o lună, în timp ce o uşoară înăsprire a termenilor s-a realizat sub forma acceptării unor scadenţe mai mici şi a majorării comisioanelor.

În contrast cu cererea de credite ipotecare, cererea netă de credite de consum a rămas pozitivă în trimestrul al treilea, fiind oarecum surprinzător în creştere faţă de perioada precedentă.

„Această tendinţă a fost alimentată şi de cererea de carduri de credit, care a confirmat aşteptările, înregistrând o creştere semnificativă în trimestrul al treilea", se menţionează în sondajul BNR.

1 decembrie 2008