Sucursala românească a Bank of Cyprus a câştigat repede clienţi în România, datorită condiţiilor avantajoase de creditare şi depozitare. Astfel, românii au ales să contracteze credite care totalizează aproape 600 milioane euro şi să constituie depozite de aproape 250 milioane euro la o instituție care este acum închisă. Firesc, această măsură a stârnit panică între clienţii instituţiei financiare. Ce este de făcut?

29846-bankofcyprus.jpgSituaţia nu este deloc simplă, în cazul clienţilor Bank of Cyprus, din România. Depozitele atrase de la populaţie şi firme totalizau 245 milioane euro, în ultimul trimestru al anului trecut. Vestea bună este că, în cazul depozitelor sub 100.000 euro, banii pot fi recuperaţi. Pe de altă parte, în cazul falimentului, clienţii vor fi despăgubiţi de fondul de asigurare a depozitelor din Cipru, nu din România. Specialiștii spun că o altă variantă este retragerea de numerar din bancomatele băncii, care sunt deschise săptămâna aceasta. Numai că în acest caz, există o limită de retragere de 4.000 lei/zi.

Vânzarea sucursalei Bank of Cyprus de la Bucureşti va aduce depozitele constituite la această instituţie sub incidenţa legislaţiei româneşti, suspendarea operaţiunilor până la finalizarea tranzacţiei fiind negociată de săptămâna trecută de BNR cu banca centrală a Ciprului. Au intervenit bunele relaţii şi capacitatea de negociere şi s-a ajuns la această decizie de suspendare a activităţii în vederea identificării unui cumpărător, măsură care, în opinia BNR, este o măsură de protecţie a depunătorilor, în sensul că banca cumpărătoare va prelua şi activele şi pasivele, şi depozitele vor trece sub incidenţa legii româneşti”, arată Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Clienţii importanţi ai băncii se confruntă cu cele mai mari probleme

În cazul clienţilor mari, cu depozite de peste 100.000 euro, trebuie lămurit mai întâi faptul că ele nu vor fi naţionalizate. Măsura de naţionalizare a depozitelor care depăşesc această sumă se aplică doar pe teritoriul Ciprului. Totuşi, la sume atât de mari, şansa de recuperare a banilor depinde de modul în care banca îşi va recupera propriile datorii, în cazul procesului de lichidare. Tocmai de aceea, vânzarea băncii pare soluţia ideală atât pentru clienţi, cât şi pentru sistemul bancar, întrucât vor fi asigurate toate depozitele. Oficialii BNR s-au arătat încrezători în şansele de vânzare a băncii, iar potrivit semnalelor, există deja o instituție interesată. Subsidiara Bank of Cyprus din Grecia a fost preluata de Piraeus Bank, ceea ce n-ar fi exclus să se întâmple şi în România.

Vom afla în zilele următoare dacă există sau nu interes. Eu cred că există şi va fi găsit un cumpărător bun. Eu cred că se va rezolva în această săptămână", a conchis Vasilescu.

Volumul creditelor este dublu faţă de cel al depozitelor

Îngrijoraţi sunt şi clienţii care au contractat credite de la sucursala românească a Bank of Cyprus. Jumătate dintre ei şi-au cumpărat case cu banii împrumutaţi. În total, în ultimul trimestru al anului trecut, Bank of Cyprus a împrumutat românilor 573 milioane euro, dintre care 225 milioane au fost dedicate sectorului imobiliar. Pentru ei, orice activitate este blocată săptămâna aceasta.

Clienţii care au rate de plătit, trebuie să amâne acest lucru pentru săptămâna viitoare, când se va relua activitatea. Dacă săptămâna aceasta este termenul limită, nu li se vor percepe comisioane de întârziere. Pentru informaţii suplimentare, ei pot contacta call-centerul băncii, să lase datele de contact, iar personalul sucursalei la care au creditul îi va contacta imediat ce se reia activitatea”, au decrata pentru IMOPEDIA.ro oficialii băncii.

Important de menţionat, în acest context, este faptul că sucursala românească a Bank of Cyprus nu este în pericol de faliment. Ea are o rată a solvabilităţii cu 10% peste minimul reglementat de 8%. Pericolul este mai degrabă dat de ceea ce se numeşte hazardul moral, respectiv de panica celor care lucrează cu banca şi au acum tendinţa să îşi lichideze depozitele.

Bank of Cyprus deţine 0,7% din totalul băncilor de pe teritoriul României şi, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, problemele acesteia nu reprezintă niciun pericol pentru sistemul bancar în totalitatea lui.

 

CITEȘTE ȘI: Cum mai poţi economisi, cu un credit ipotecar? Rambursarea parţială: 150 lei/lună te ajută să salvezi 14.000 euro

 

 

2 April 2013