Centrele comerciale care au cedat până acum sub presiunea crizei au creat în contul băncilor finanţatoare o gaură de circa 224 milioane euro, aproape jumătate din valoarea cu care bancherii sunt expuşi pe ansamblurile rezidenţiale aflate în insolvenţă sau faliment.

25805-18_liberty_center_31_42596a3795.jpgBăncile greceşti au o pondere de peste 50% în totalul datoriilor ce trebuie recuperate de pe urma ansamblurilor rezidenţiale eşuate, dar în cazul sectorului de retail situaţia este diferită. Finanţatorii austrieci sunt cei care au făcut primul pas spre curăţarea portofoliului de active toxice. În urma vânzării Tiago Mall şi City Mall s-a constatat că băncile nu şi-au recuperat nici măcar jumătate din suma investită în proiect. Astăzi sunt scoase pe piaţă trei proiecte similare: Armonia Brăila, Liberty Center şi Cocor. Preţul total de vânzare al celor trei active este de 135 milioane euro, însă în cel mai optimist scenariu, vor putea fi recuperate maximum 70 de milioane  euro.

„Dacă vor fi vândute, cumpărătorii vor fi locali şi vor plăti aproape nimica pe ele. Băncile nu îşi vor recupera nici măcar jumătate din debit. Trebuie să uităm de investitorii mari, iar despre cei locali vorbim numai dacă e o oportunitate.

Preţurile avansate la prima strigare sunt nişte glume. Trebuie să înţelegem că nu există pe lumea asta numai imobiliare. Poţi investi în sănătate sau agricultură. Imobiliarul nu mai e cel mai bun domeniu. S-a dovedit problematic“, explică Răzvan Gheorghe, managing director în cadrul Cushman & Wakefield România. Liberty Center va fi scos la licitaţie pentru prima dată în 7 august, la un preţ de 60 milioane euro. Consorţiul format din Eurobank EFG Luxembourg, Alpha Bank şi Bank of Cyprus a decis executarea proprietăţii din cauza unor datorii de 61 milioane euro.

„Cu 60 de milioane euro poţi cumpăra un centru comercial în America, cu un istoric al veniturilor şi aflat pe o piaţă funcţională. Chiar şi pe bani puţini, dacă nu există o bancă să finanţeze chiar şi 14 milioane euro din cele 60 de milioane euro cât se cer acum, nu o să scoată nimeni din buzunar 14 milioane euro pentru că nu există această sumă“, mai spune Răzvan Gheorghe.

Sfătuitorii arabi

Acţionarii magazinului Cocor din centrul Bucureştiului au decis recent să scoată proprietatea la vânzare la un preţ de pornire de 50 milioane euro. Chiar dacă Aurel Beşliu, membru în Consiliul de Administraţie al Cocor SA, a precizat, în urma deciziei luate de acţionari, că preţul a fost propus după o discuţie cu un dezvoltator important din Dubai şi Emiratele Arabe care a considerat suma ca fiind una corectă, acţionarii sunt dispuşi să reducă preţul la jumătate dacă apar oferte serioase. Decizia de vânzare a venit în urma unei notificări primite de la BCR care anunţa compania că va începe executarea silită din cauza întârzierii la plata ratelor. Cocor mai are de achitat circa 18 milioane euro dintr-un credit de 19 milioane euro deschis în 2009 la BCR. Banii au fost utilizaţi pentru modernizarea Cocor, proces care a necesitat 24,5 milioane euro, însă rezultatele obţinute după redeschiderea magazinului nu au fost cele aşteptate.

Chiriile s-au redus la jumătate în mai puţin de un an, iar gradul de închiriere nu este unul mulţumitor.

De la mall la depozit

Despre transformarea City Mall în spital privat s-a discutat încă din primele săptămâni după ce omul de afaceri Ioannis Papalekas a cumpărat imobilul. Chiar dacă dorinţa de schimbare a destinaţiei există, încă nu s-au realizat paşi concreţi în această direcţie. Mişcarea a fost realizată mai rapid în Arad, unde austriecii de la Immofinanz au început deja transformarea Armonia Arad într-un centru logistic. Mallul arădean se va închide cât de curând din cauza rezultatelor slabe obţinute în cei patru ani de funcţionare. Proiectul a fost dezvoltat de Red Management Capital, care deţine şi Armonia Brăila - centru comercial intrat în faliment.

„Producţia uşoară şi logistica în acest loc pot funcţiona. La Brăila nu e aceeaşi situaţie. Nu e un pol important pentru logistică. Nu prea sunt variante alternative pentru centrele comerciale cu probleme“, precizează directorul Cushman & Wake­field România.

Mallul Armonia Brăila a intrat în faliment cu datorii totale de 35 milioane euro, din care Volksbank are de recuperat 28 milioane euro. Proiectul a trecut deja prin trei licitaţii eşuate la un preţ de 25 milioane euro, dar creditorii nu se lasă intimidaţi. Ei mai vor să organizeze încă două licitaţii înainte de a trece la negociere directă. City Mall a trecut prin cinci licitaţii eşuate până s-a decis vânzarea prin negociere directă.

Următorul pe listă

Deva Mall a fost inaugurat exact când s-a spart „balonul imobiliar“. După trei ani de funcţionare, proiectul a cedat şi a intrat sub protecţia insolvenţei la cererea proprietarului. Mallul are datorii de circa zece milioane euro, în principal către banca Italo-Romena. Luna viitoare trebuie depus planul de reorganizare a afacerii, însă şansele de a scăpa de vânzare sunt minime.

„Sub protecţia a trei ani de insolvenţă ar mai fi o şansă să salvez afacerea, dar presupun că băncile doresc să vândă. La ora actuală, nimeni nu mai riscă să facă asemenea investiţii, deci nu cred că s-ar găsi cumpărători. Nici eu n-aş mai face. Mi-a ajuns. Intenţia este să amânăm o perioadă creditele. Să plătim o tranşă mai mică în perioada de insolvenţă şi restul după“, a spus Simona Suciu, proprietarul Deva Mall. Administratorul judiciar al proiectului, Emil Gros, crede că în urma unei vânzări nu pot fi obţinute decât câteva milioane de euro.

Situaţia de la Deva se poate repeta în orice moment şi la alte centre comerciale care se apropie cu paşi repezi de incapacitatea de plată.

118 milioane euro au de recuperat băncile de la cele patru malluri intrate în incapacitate de plată.

 

Sursa

30 July 2012