Banca Centrală a Ciprului a hotărât să prelungească cu o zi suspendarea operaţiunilor sucursalei din România a Bank of Cyprus, pe 25 aprilie, anunţă un comunicat de presă al instituţiei.

30105-bank-of-cyprus-inchide-temporar-0.jpgÎn ziua menţionată clienţii pot folosi în continuare reţelele ATM, iar pentru necesităţi deosebite sunt invitaţi să contacteze call-center-ul sucursalei băncii din România”, notează un comunicat emis de banca cipriotă.

Surse bancare au declarat pentru Mediafax că Banca Centrală a Ciprului a decis suspendarea pentru încă 24 de ore a activităţii sucursalei din România a Bank of Cyprus, pentru a finaliza transferul depozitelor unităţii sub jurisdicţie românească. Aşadar, depozitele băncii vor intra sub legea bancară din România începând din 25 aprilie, banii din conturi fiind garantaţi în limita a 100.000 euro de Fondul de Garantare a Depozitelor de la noi, şi nu de cel din Cipru, a declarat la Digi24 Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale.

Suspendarea este necesară pentru finalizarea tranzacţiei, care presupune transferul depozitelor Bank of Cyprus în România, o operaţiune complexă ce necesită o analiză mai aprofundată atât din partea autorităţilor din Cipru, cât şi din România”, au declarat sursele citate.

Suspendarea activităţii sucursalei Bank of Cyprus din România a fost prelungită marţi de Banca Centrală a Ciprului cu încă două zile, marţi şi miercuri. Această decizie vine după trei săptămâni în care activitatea bănii cipriote a fost întreruptă pentru a găsi o soluţie de transfer a depozitelor sub jurisdicţie românească.

Banca Centrală a Republicii Cipru, în calitatea sa de autoritate de supraveghere şi rezoluţie, a decis prelungirea suspendării operaţiunilor sucursalei din România a Bank of Cyprus cu încă două zile, respectiv 23 si 24 aprilie a.c. Banca Naţională a României a primit o notificare în acest sens”, se arată pe pagina de web a băncii.

Clienții au putut folosi ATM-urile băncii

În aceste două zile, clienţii au putut folosi în continuare reţelele de bancomate, iar pentru urgenţe au fost informaţi să contacteze call-center-ul sucursalei din România.

Decizia privind suspendarea activităţii băncii cipriote a fost iniţial stabilită pentru o săptămână, începând cu data de 1 aprilie. Această hotărâre a fost luată pentru a se identifica soluţii de vânzare a sucursalei. Ulterior, oficialii Bănci centrală a Ciprului au anunţat că vor prelungi cu două săptămâni perioada de inactivitate, până pe 22 aprilie inclusiv, pentru a se putea încheia un acord de preluare cu unul dintre ofertanţii dispuşi să cumpere banca.

Surse bancare au declarat pentru Mediafax că banca centrală a Ciprului a respins miercurea trecută ofertele depuse de Banca Transilvania şi Raiffeisen Bank pentru preluarea totală sau parţială a sucursalei Bank of Cyprus şi caută alternative de transfer în România a depozitelor de la unitatea locală, care au coborât la 90 de milioane euro.

Activele înregistrate în sucursala din România însumează circa 450 milioane euro, dintre care puţin peste 350 milioane euro reprezintă credite.

De la momentul închiderii sucursalei, în data de 1 aprilie, s-au efectuat retrageri care însumează circa 3 milioane euro.

CITEŞTE ŞI: Cum îţi protejezi averea, când băncile nu mai sunt sigure? Alternativele sunt aurul, bursa şi titlurile de stat

 

25 April 2013