Agenţii imobiliari, care formează una dintre cele mai contestate bresle din România, vor fi evaluaţi pentru a fi declaraţi „competenţi” sau „încă nu competenţi”. Asociaţia Română a Agenţiilor Imobiliare a înfiinţat primul Centru de Evaluare şi Certificare a Competenţelor Profesionale. Cu un asemenea barometru, există premisele necesare pentru ca o bună parte dintre clienţi să înceapă să aibă încredere în agenţi. Totodată, oamenii de vânzări din imobiliare vor putea fi despărţiţi, o dată în plus, în două tabere clare: profesionişti atestaţi şi restul.

23935-1329418780_img0.jpgPe piaţa imobiliară din România, atestările profesionale sunt la început de drum. Sunt câteva cursuri agreate de Ministerul Educaţiei şi cel al Muncii, dar acum a apărut una dintre cele mai clare distincţii, din punctul de vedere al clienţilor: Certificatul de competenţe profesionale pentru calificarea de agent imobiliar. După o evaluare strictă, candidatul va fi declarat „competent” sau „încă nu competent”.

„Acest tip de certificare se adresează, în primul rând, celor care au dobândit cunoştinţe/competenţe de-a lungul unei activităţi profesionale, deci nu celor lipsiţi de experienţă. Sunt nişte paşi foarte bine puşi la punct, pe care evaluatorii trebuie să îi urmeze cu diverse tipuri de examinări. Examinarea scrisă e obligatorie, apoi există mai multe variante care se discută împreună cu candidatul. Am observat cu surprindere că, la doar câteva zile după lansarea ideii pe piaţă, au venit foarte mulţi specialişti interesaţi. Şi nu numai din Bucureşti, am primit intenţii şi din toată ţara.”, spune Ruxandra Cleciu, preşedinte ARAI.

Un agent acreditat poate câştiga de trei ori mai mult decât unul fără pregătire atestată

La fel ca în orice alt tip de evaluare, acest demers presupune costuri. Oficialii ARAI anunţă însă că nu este vorba despre nişte preţuri exorbitante, ci unele care se încadrează în linia impusă de alte produse de evaluare. Este de aşteptat ca acest fapt să nu fie un impediment în calea interesului specialiştilor, căci beneficiile ulterioare sunt multiple.

„În SUA, un agent imobiliar câştigă, în medie, 40.000 dolari/an. Media câştigurilor, în cadrul companiei noastre, unde toţi agenţii au certificări de specialitate, este de 89.000 dolari/an. Agenţii care au cele mai sofisticate acreditări câştigă în medie 100.000-110.000 dolari/an”, spune Adrian Şişchin, director regional RE/MAX.

Cu alte cuvinte, atunci când plătesc pentru un produs, agenţii doresc ca atestarea să se transforme în câştiguri. Până la urmă, o calitate mai bună a serviciilor şi un client mulţumit înseamnă mai multe contracte. Dar dincolo de acest lucru, pe termen mediu şi lung, în perspectiva în care legea agentului urmează să fie aprobată, se va ajunge la momentul la care doar acest tip de agent va avea loc pe piaţă.

„Presupun că, dintre agenţii existenţi pe piaţă, care probabil că sunt la 20-30% faţă de câţi existau înainte de începerea crizei, mulţi sunt interesaţi. Interesul poate fi dictat de două situaţii: una pragmatică, respectiv faptul că agentul respectiv vrea să funcţioneze sub anume forme juridice unde se cere un asemenea atestat, PFA de exemplu, sau pot exista agenţii care înţeleg că este important să îi aibă pe angajaţi certificaţi sub o formă sau alta”, spune Radu Zilişteanu, analist imobiliar şi doctor în economie.

În momentul în care se înscriu  în programul de evaluare, agenţii vor primi certificarea pentru unul sau toate domeniile următoare:

  • Comunicarea efectivă
  • Ofertare
  • Primire şi prelucrare cereri
  • Primire şi prelucrare oferte
  • Tranzacţionare

CITEŞTE ŞI Atenţie la agenţii imobiliari falşi! Au tarife mici, dar pot aduce probleme mari


19 March 2012