0-628-15main.jpgAgentii imobiliari vor trebui sa aiba studii, cunostinte despre constructii si un atestat pentru a mai putea profesa. Comisia Europeana si Confédération Européenne de l’Immobilier, organizatie care reuneste agentii imobiliare din tarile UE, lucreaza la un standard european pentru practicarea meseriei de agent imobiliar. Chiar daca in prezent inca nu s-a stabilit definitiv modul in care se va putea exercita aceasta profesie la nivel european, s-au creionat, in linii mari, conditiile pe care vor trebui sa le indeplineasca agentiile imobiliare si agentii.

Principala noutate va fi faptul ca se vor organiza cursuri de certificare. “In mod sigur se va fixa o perioada de studii. In unele tari, aceasta este de doi ani, in altele, de trei ani”, ne spunea cu ceva timp in urma Constantin Popescu-Ialomita, vicepresedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI). Ideea este simpla. “Avind in vedere ca unul dintre principiile fundamentale ale UE este circulatia fortei de munca, s-a pus problema in ce conditii agentul imobiliar pregatit intr-o tara oarecare a Uniunii poate sa opereze in alta tara. Este greu din cauza legislatiei diferite, asa ca s-a decis sa se faca un standard minimal de pregatire si atestare, astfel incit sa fie sigur faptul ca toti agentii care opereaza au o pregatire minima”, spune Ion Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvint al ARAI.

Standardul va prevedea ce durata minima si ce structura va avea cursul. Inca nu s-a convenit asupra studiilor minime pe care vor trebui sa le aiba agentii imobiliari, insa aproape sigur acestia trebuie sa aiba macar liceul terminat. De asemenea, vor fi cursuri periodice de instruire. “Agentul imobiliar va trebui sa aiba cunostinte din domeniile constructii, comercial si fiscal, sa cunoasca legislatia si altele”, mai spune Zilisteanu. Acesta mai spune ca se va infiinta o autoritate pentru implementarea standardului si supravegherea aplicarii acestuia. “Ar fi un lucru bun. In Romania nu avem nici legislatie, nici o autoritate de supraveghere pentru piata imobiliara, chiar daca toate celelalte piete de bani au astfel de autoritati”, afirma Ion Radu Zilisteanu. Acesta spune ca standardul va fi utilizabil in aproximativ un an si jumatate.

Impactul va fi mare. Standardul va aduce avantaje si pentru agentii, dar si pentru cumparatori. “Agentii imobiliari certificati vor putea profesa in orice tara din Uniunea Europeana”, spune Liviu Ureche, Certified International Properties Specialist. Pe de alta parte, agentii neprofesionisti vor fi scosi de pe piata, astfel ca va creste calitatea serviciilor pe acest segment, mai ales ca, cel putin teoretic, atestatul va putea fi retras. “Dupa implementare vor ramine cel mult 40% dintre actualii agenti. Apreciem ca in Romania sint 10.000 de agentii imobiliare, dintre care 2.000 in Bucuresti”, mai spune Zilisteanu.

Sursa

12 July 2007