Comisia Europeana si Confédération Européenne de l'Immobilier, organizatia formata din agentiile imobiliare din tarile UE, au anuntat ca vor elabora si implementa un standard european care va reglementa practicarea meseriei de agent imobiliar in Europa. Proiectul este in lucru si urmareste atat stabilirea conditiilor in care o persoana va putea practica profesia de agent imobiliar, cat si cerintele pe care agentiile imobiliare vor trebui sa le respecte in activitatea lor.

Agenti cu statut neclar

ARAI estimeaza ca urmarea imediata a implementarii standardului european va fi disparitia de pe piata a cel putin 60% din cele circa 10.000 de agentii imobiliare existente in prezent.
Cine are o vechime oarecare in domeniul imobiliar stie ca prima si ultima incercare de reglementare a activitatii de pe piata imobiliara autohtona, esuata ca urmare a declararii neconstitutionalitatii sale de catre Curtea Constitutionala, a fost OG 3/2000. Ordonanta incerca sa rezolve problemele sectorului transformand Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare (ARAI) intr-un fel de organism de reglementare a pietei, iar apartenenta la UNAI (ex-ARAI) fiind o conditie de existenta pe piata.
Legislatia romaneasca actuala nu prevede masuri in domeniul imobiliar, iar statutul si rolul agentului imobiliar sunt neclare, spune George Dimitriu, director general al companiei PYF Imobiliare. Despre aceasta meserie toata lumea crede ca o poate face, dar nu e chiar asa. Se entuziasmeaza in fata castigurilor rapide si nu se mai gandesc daca au sau nu calitatile necesare, adauga reprezentantul Dimitriu.
Odata cu adoptarea prevederilor standardului specializarii in acest tip de activitate, si in Romania va exista un cadru legislativ pentru domeniul imobiliar, iar principalul avantaj va fi al agentilor imobiliari, fiindca atestatul le va permite sa profeseze in orice tara a UE, sustin reprezentantii ARAI. Se vor organiza cursuri de calificare, in cadrul carora se va urmari asimilarea de informatii din domeniul constructiilor, comercial si fiscal, pentru ca viitorii agenti atestati sa cunoasca legislatia referitoare la tranzactiile imobiliare si alte aspecte legate de felul in care functioneaza piata imobiliara. O alta noutate veche va fi infiintarea in Romania a unei autoritati care va fi res-ponsabila cu implementarea standardului.

Doua tipuri de reactii

Despre necesitatea implementarii unei astfel de masuri in domeniul imobiliar s-a tot vorbit in ultimii ani, spune Monica Marin, partener al companiei EuroMetropola. Personal, am îndoieli ca se va schimba ceva în viitorul foarte apropiat. Daca stam sa ne amintim, în urma cu doi ani, când s-a mai luat în discutie acest subiect, efectul nu a fost unul benefic pentru ca au aparut atunci foarte multe firme-fantoma care ofereau cursuri pentru obtinerea atestatelor de agent imobiliar. În realitate, aceste cursuri, care aveau si costuri semnificative, nu aveau avizul Ministerului Educatiei pentru a elibera niste certificate recunoscute la nivel national, precizeaza Monica Marin.
In ceea ce priveste reactia fortei de munca existente pe piata, la cerinta atestarii in urma absolvirii cursurilor de profesionalizare, Monica Marin considera ca vor exista doua tipuri de manifestari. Cei care îsi doresc sa activeze ca agenti imobiliari, dar nu sunt dispusi sa participe la cursurile obligatorii vor gasi diferite subterfugii prin care sa-si continue activitatea de agent. Se va ajunge în mod sigur si la situatii în care persoane angajate sub alte titulaturi sa fie de fapt agenti imobiliari. Pe de alta parte, pentru oamenii care isi doresc o cariera de agent imobiliar, cerinta atestarii va fi bine-venita, iar ei vor fi profesionistii de maine din domeniul care are atata nevoie de ei.

Sursa

31 July 2007