Mai mult de jumătate dintre investitorii industriali internaţionali declară că, în următorii zece ani, Africa pare cea mai atractivă regiune pentru plasamentele de capital. Peste 30% dintre aceştia spun că, până în 2016, îşi vor muta cel puţin 5% din portofoliu pe acest continent, transmite Reuters.

23143-nigeria.jpgNigeria şi Kenya sunt statele de unde se vor obţine cele mai mari profituri în urma investiţiilor din întreaga Africa, în următorii trei ani, arată o analiză realizată de Economist Intelligence Unit şi publicată de Reuters. Zimbabwe, Egipt şi Ghana sunt următoarele ţări care vor aduce cele mai bune returnări ale investiţiilor, arată analiza, la care au participat 158 instituţii din întreaga lume, printre care şi fonduri de investiţii sau bănci private.

Puterea de cumpărare din ce în ce mai mare a clasei de mijloc şi consumerismul în creştere atrag după sine oportunităţi de investiţie. Cu toate acestea, la momentul actual, mai puţin de jumătate dintre oamenii de afaceri intervievaţi declară că nu au resurse alocate în Africa. Aceştia recunosc că, până acum, Africa era văzută ca o piaţă de nişă rezervată aventurierilor, însă acum există factori reali de creştere economică, astfel că se vor înmulţi semnificativ investiţiile.

Schimbările politice influenţează sectorul economic

Nu mai puţin de 46% dintre oamenii de afaceri au numit energia şi resursele naturale ca fiind domeniile care vor oferi cele mai mari profituri în următorii trei ani, urmate de agricultură sau afacerile în segmentele conexe acesteia, construcţii şi investiţii imobiliare, precum şi servicii financiare. Cu toate acestea, există şi piedici: investitorii consideră că mita şi corupţia reprezintă cele mai mari provocări ale Africii, precum şi birocraţia şi slaba organizare a instituţiilor guvernamentale.

Un procent însemat de respondenţi a declarat că riscurile politice nu sunt de neglijat. Spre exemplu, instabilitatea politică din Nigeria, unde secta islamistă Boko Haram a omorât sute de oameni anul trecut, a împiedicat numeroşi investitori să înceapă afaceri.

CITEŞTE ŞI Ţiriac: am cash şi vreau să investesc în terenuri agricole. Caut parteneri

 

26 January 2012