Legea nr. 372 din anul 2005 privind performanta energetica a cladirilor ar putea fi modificata usor, noua varianta urmand sa fie propusa la sfarsitul lunii martie, astfel incat sa intre in vigoare din aprilie, a declarat Ioan Andreica, secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

sursa:citynews.ro„Vom propune reducerea numarului de ani vechime necesar pentru atestatul de auditor energetic. In prezent, este nevoie de o vechime de 10 ani in campul muncii, insa vrem sa se ajunga la cinci ani. 

O alta modificare se refera la faptul ca nu vom cere certificat energetic per apartament in cazul blocurilor noi sau reabilitate termic, ci va fi un singur certificat pentru intregul bloc", a explicat Ioan Andreica (foto), in cadrul unei conferinte organizate de portalul imobiliar IMOPEDIA.ro.

In prezent, au fost autorizati 623 de auditori energetici, iar in curand urmeaza sa fie autorizati inca 150-200. „Nu vrem sa scoatem auditori energetici pe banda rulanda, totul va depinde ce nevoile pietei", adaugat Andreica.

Potrivit acestuia, legea privind certificatele enrgetice ar putea fi propusa la sfarsitul lunii martie, daca se va considera ca nu exista riscul producerii unui blocaj in piata rezidentiala.

La inceputul lunii, compania de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania a anuntat ca intra pe piata certificatelor energetice, tarifele practicate de companie pleacand de la 0,34 euro/mp construit pentru cladirile de birouri si ajungand pana la un euro/mp pentru apartamente.

Prin certificat, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului, exprimata prin consumul total anual specific de energie, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat si prin eficienta energetica a apartamentului.


 


 


 

 

Sursa

18 februarie 2010