Euforia obtinerii unui credit prin PRIMA CASA trebuie moderata, prin interpretarea scopului  declarat al acestui program guvernamental: inlesnirea acordarii creditelor ipotecare de catre banci, si nicidecum nu trebuie privit ca pe un ajutor financiar primit de la Guvern.

Care sunt costurile finale ale unui apartament prin Prima Casa?Ca atare, ne este mai usor sa accesam un credit ipotecar, insa cheltuielile de achizitie a unui apartament prin Prima Casa nu s-au redus, suma acestora depasind in functie de imobilul achizitionat, si 1500 de Euro.

La care se adauga si depozitul colateral,  care obligatoriu ne face sa mai scoatem din buzunar  în medie, intre 700-750 de euro, pentru depozitele în euro, sau 7.000-7.500 de lei pentru depozitele în moneda nationala.

Ca atare, pe langa avansul de 5% din valoarea creditului solicitat, mai trebuie stim ca avem de plata si cheltuielile suplimentare aferente creditului:  taxe notariale, comisioane , TVA, ipoteca legala.

Unele dintre cele mai scumpe cheltuieli pentru programul „Prima Casa", sunt cele legate de legalizarea actului de vânzare - cumparare,  cheltuieli care ajung undeva intre 3000 - 3500 de lei.

Astfel, conform unor calcule efectuate de CONSO.ro,  pentru un apartament de 36.000 de euro, ajungem sa platim in final (dupa incheierea formalitatilor) in jur de 37.500 de euro cu tot cu taxele aferente:

    * comision de gestiune fond de 0.37% din valoarea creditului - la 34.000 de euro credit: 125,8 euro -la bancile care percept acest comision separat de dobanda

    * unele banci percep comision de acordare de 0.5% - pentru un credit de 34.000 euro acesta reprezinta 170 euro

    * taxa notariala aproximativa pentru autentificarea contractului de vanzare cumparare este de 2.600 lei

    * comisionul perceput de companiile de evaluari este de aprox 100 euro - 150 euro (la bancile care nu ofera evaluarea gratuit)

    * asigurarea imobilului - cota de prima fiind intre 0.1% si 0.18% din valoarea evaluata a imobilului - deci , in cazul dvs, intre 36 euro si 65 euro

    * asigurarea de viata ( la bancile care solicita asigurarea de viata in structura de garantii) - valoarea este in functie de oferta societatilor de asigurare

    * aprox 1.000 ron privilegiul finantatorului (ca urmare a instituirii ipotecii legale)

 

10 August 2009