AFI Europe România, dezvoltatorul şi proprietarul mallului AFI Palace Cotroceni, a obţinut autorizaţia de construire a proiectului de retail din Arad care va reprezenta o premieră pe piaţa românească. Israelienii intenţionează să construiască nişte unităţi de retail complementare mallului Atrium Center care funcţionează peste drum.

26085-afi_palace_arad1_f812115add_e04fed22f7.jpgSubsidiara locală a gigantului Africa-Israel Investments a achiziţionat încă înainte de criză 8 ha de teren în Arad, lot despărţit de strada Aurel Vlaicu de cel cumpărat de fondul britanic care la acea vreme purta numele de Dawnay, Day. Pe aceeaşi stradă alte trei mall-uri au fost anunţate. Britanicii au început construcţia primii, în august 2008, însă până la finalizarea proiectului, respectiv martie 2010, dezvoltatorul dăduse deja faliment, fusese înlocuit cu un nou conglomerat care cuprindea acţionari comuni cu ai primei companii, iar în ziua lansării pe piaţă, centrul comercial a fost vândut constructorului maghiar care a lucrat la proiect.

Pentru că dezvoltarea unui alt mall peste drum de Atrium Center Arad, pe o piaţă în care există precedentul unui centru comercial transformat în spaţii de depozitare, nu era fezabilă, cei doi concureţi au decis să îşi unească forţele. Mai exact, proiectul existent şi cel viitor vor fi unite printr-o pasarelă care va traversa strada ce le desparte.

În prima etapă AFI Europe România va utiliza doar 3,5 ha din terenul disponibil pe care vrea să construiască un hipermarket şi un magazin de tip „do-it-yourself“, în suprafaţă de 9.000 mp fiecare, şi unităţi suplimentare de retail cu suprafeţe cuprinse între 1.000 şi 2.000 mp. Parcul de retail va avea formă de U şi va dispune la finalizare de o suprafaţă totală de închiriere de 32.000 mp şi va fi deservit de 1.000 de locuri de parcare. Potrivit dezvoltatorului, lucrările de construcţie vor începe în următoarele luni.

“Cooperarea cu Atrium Shopping Mall este în plină dezvoltare, având în vedere că ne dorim să creăm singurul centru de retail care să deservească Aradul. Prin înglobarea în cadrul unui centru de retail a unui hypermarket, a unui magazin «do-it-yourself» şi a unui mall care oferă modă, cinematograf şi divertisment, putem, cu siguranţă, să venim în întâmpinarea tuturor nevoilor de cumpărături pentru locuitorii oraşului şi pentru rezidenţii din împrejurimi. Cel mai mare avantaj îl reprezintă distanţa foarte mică pe care cumpărătorii trebuie să o parcurgă, de 50 m, dintre viitorul parc de retail şi mall-ul care  există deja”, a declarat David Hay, CEO AFI Europe România.

Proiectul din Arad este al patrulea pe care israelienii îl au în dezvoltare la nivel naţional, pe lângă mallul AFI Palace Ploieşti, AFI Palace B.NOI din zona Bucureştii Noi şi clădirile de birouri de lângă mallul din Cotroceni. Proiectele trebuie finalizate în perioada 2012-2013.

 

Sursa

20 August 2012