0-159-topurieurpenedeprofil.jpgRacordarea afacerilor imobiliare româneşti la piaţa europeană înaintează cu paşi de uriaşi. Tranzacţiile imobiliare autohtone ating deja sume comparabile cu cele din marile state ale Uniunii Europene. Un studiu al companiei DTZ plasează vânzarea parcului de afaceri Sema Park din Bucureşti în topul celor mai importante afaceri în domeniu.

Un alt argument este şi faptul că, în 2006, piaţa de profil a unei ţări de 22 milioane de locuitori precum România era estimată la circa 800 milioane de euro, în timp ce cea germană, aferentă unei populaţii de peste 80 milioane de locuitori, era cotată în jurul cifrei de 2,6 miliarde de euro.

Diferenţele rămân însă notabile

Cea mai importantă tranzacţie imobiliară pe piaţa spaţiilor de birouri, din ultimul trimestru al anului 2006, din Germania, vânzarea portofoliului fondului Grundbesitz către americanii de la Fortress Investment, a avut o valoare de 2,1 miliarde de euro. În acest fel au fost achiziţionate 16 clădiri de birouri, cele mai multe de clasa A, care totalizau o suprafaţă de aproximativ 840.000 de metri pătraţi. Afacerea imobiliară a sfârşitului de an în România, Sema Park, a presupus o tranzacţie de „numai" 90 milioane de euro. În topul european al primelor şase achiziţii pe segmentul birouri apar patru contracte încheiate în Germania, unul în Olanda şi unul în România.

Zona central şi est-europeană a fost una dintre cele mai dinamice din punct de vedere imobiliar. Investiţiile în ţările din regiune au depăşit opt miliarde de euro în ultimele 12 luni, se mai arată în studiul DTZ care notează, în acelaşi timp, importante tranzacţii pe sectorul de retail. România şi Bulgaria ocupă locurile fruntaşe la acest capitol. Cumpărarea Polus Center de austriecii de la Immoeast pentru 210 milioane de euro şi investiţia americană în Business Park Sofia de 180 milioane de euro au fost afacerile „mamut" ale regiunii.

Printre achiziţiile de top menţionate de specialiştii DTZ este şi cea a parcului de afaceri de la Sibiu, de 50.000 de metri pătraţi, care a fost cumpărat de North Real Estate Opportunities Fund. În raportul DTZ este menţionat şi un alt plasament de succes. Centrul comercial Bucovina Shopping City din Suceava a fost cumpărat cu 60 milioane de euro şi va fi inaugurat în 2008, în luna aprilie.

Marea Britanie, principala ţintă pentru investiţii imobiliare

Anul trecut, în Europa, s-au vândut şi s-au cumpărat proprietăţi imobiliare în valoare de aproximativ 180 miliarde euro. Cifra este cu 33 miliarde de euro mai mare faţă de cea înregistrată în 2005. Tot studiul DTZ arată că numai în ultimele trei luni ale lui 2006 sumele vehiculate pe piaţa imobiliară au fost de circa 47 miliarde de euro, Marea Britanie fiind în continuare principala ţintă pentru investiţiile imobiliare străine (34% din totalul tranzacţiilor), urmată de Germania (21%) şi Franţa (13%). Estimările specialiştilor sunt optimiste cu privire la acest semestru şi previzionează că pragul celor 50 miliarde de euro va fi depăşit.

Sursa

14 February 2007