Centrul Istoric este singura zonă din Bucureşti unde chiriile cresc. Dacă pe Magheru sau Calea Victoriei comercianţii trag obloanele, în zona veche a Capitalei un spaţiu comercial de 73 de metri pătraţi a ajuns să se închirieze cu peste 2.500 de euro pe lună. Singurele locaţii unde chiriile au îngheţat de trei ani, la o medie de 20 de euro metru pătrat pe lună, sunt cele 200 de spaţii comerciale administrate de Primăria Capitalei. Administraţia Fondului Imobiliar (AFI) din cadrul Primăriei Capitalei, cea care le are în administrare, continuă să perceapă chirii în baza unei Hotâri a CGMB de pe vremea primarului Adriean Videanu.

13887-246575-publimedia-cristina-nichitus.jpgÎn Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) numărtul 32 din 2007 nivelul chiriilor în Centrul Istoric se încadrează între 8 euro pe metru pătrat şi 80 de euro pe metru pătrat. Cea mai mare chirie, de 80 de euro pe metru pătrat, se percepe pentru bănci, hoteluri şi săli unde se practică jocurile de noroc. Patronii de cafenele, fast-food-uri sau show-room-uri plătesc pentru spaţiile comerciale proprietatea municipalităţii chirii de câte 20 de euro pentru fiecare metru pătrat. Pentru farmacii, cabinete medicale şi birouri chiria este de 10 euro pe metru pătrat pe lună. Cele mai micii chirii, de 8 euro pe metru pătrat, municipalitatea le percepe pentru activităţi socio-culturale. Hotărârea CGMB mai prevede că aceste chirii pot scădea cu procente cuprinse între 30 la sută şi 50 la sută dacă spaţiile comerciale nu beneficiază de încălzire centrală, gaze la sobă, apă şi canalizare sau dacă sunt ocupate de veterani de război, urmaşii eroilor martiri căzuţi în revoluţia din 1989 sau persoane cu handicap.


Afaceri cu spaţiile comerciale ale Primăriei Capitalei

În Centrul Istoric, titularii de contracte de închiriere cu Primăria Capitalei îşi cesioneză pe bani grei contractele de închiriere la pachet cu firmele care figurează în actele municipalităţii. Potrivit portalului imobiliar "vânzări-închirieri" pentru o cafenea de 60 de metri pătraţi, cu terasă exterioară de 20 de metri pătraţi se "cesionează contractul de închiriere împreună cu firma pentru suma de 35.000 de euro. Ulterior chiria va fi de 2.700 de euro pe lună". Chiriaşul altei cafenele, în suprafaţă de 60 de metri pătraţi, "cesionează contractul de închiriere împreună cu firma pentru suma de 65.000 de euro, preţ negociabil, ulterior chiria ridicându-se la valoarea de 1.160 de euro pe lună". Astfel de anunţuri se pot găsi cu zecile pe internet iar afacerea pare să fie cunoscută chiar şi de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Controlul Primăria Capitalei contestat în justiţie

Primăria Capitalei are în administrare în Centrul Istoric 200 de spaţii comerciale. Numai pentru 64 dintre acestea există contracte de închiriere, un număr de 134 fiind date chiriaşilor în baza unor fişe de calcul. Aceastea se întocmesc pentru spaţiile comerciale revendicate de foştii proprietari şi sunt valabile până când imobilele se retrocedează pe cale administrativă sau juridică. Recent, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu a dat o dispoziţie prin care le-a cerut angajaţilor să verfice la toate la spaţiile comerciale din Centrul Istoric legalitatea contractelor de închiriere, inclusive ocuparea acestora în baza fişelor de calcul. Administraţia Fondului Imobiliar (AFI) a trimis notificări tuturor chiriaşilor cerându-le să-şi achite datoriile restante , să facă dovada că nu au subânchiriat spaţiul, că în acesta se desfăşoară activitatea declarată şi că a fost întreţinut în condiţii bune. Demersul municipalităţii s-a soldat cu 47 de contestaţii şi peste 90 de procese în instanţă.

Sursa

28 September 2010