Veste bună pentru străinii interesaţi  de terenurile agricole din România. De la începutul anului viitor, statul va elimina restricţiile impuse în prezent, cetăţenilor din afara ţării care vor să cumpere terenuri agricole. Totodată, este eliminată şi obligaţia ca aceştia să aibă experienţă în agricultură. Noul proiect de lege păstrează însă, prevederea privind dreptul de preempţiune al cetăţenilor români.

32402-hhhh.jpgGuvernul abandonat  de curând ideea de a limita la 100 ha, suprafaţa de teren agricol pe care o poate avea o persoană fizică, cetăţean român sau din alt stat membru al Uniunii Europene, dar a continuat să ceară cumpărătorilor să aibă cunoştinţe în domeniul agricol şi să fi lucrat cel puţin cinci ani în acest domeniu.

Şi aceste restricţii au fost eliminate, menţinându-se însă dreptul de preempţiune la achiziţia terenurilor al coproprietarilor persoane fizice, arendaşilor, vecinilor persoane fizice şi a tinerilor cu vârste de până la 40 de ani care au activităţi agricole în localitatea în care se află respectivul teren agricol”, au declarat pentru Mediafax surse din Ministerul Agriculturii.

Măsurile sunt prevăzute într-un proiect de lege privind reglementarea vânzării-cumpărării terenurilor agricole de către persoane fizice. Potrivit surselor citate, proiectul va fi discutat în şedinţa de Guvern de miercuri.

Potrivit legii, un proprietar care primeşte o ofertă de la un cetăţean străin, este obligat să depună la primărie o cerere prin care solicită notificarea preemptorilor şi afişarea ofertei de vânzare a terenului în cauză. Alături de cerere, va fi depusă şi o ofertă de vânzare a terenului agricol, care va cuprinde, pe lângă preţul cerut pentru teren, numele şi prenumele vânzătorului, adresa completă a domiciliului acestuia, amplasamentul terenului, suprafaţa, categoria de folosinţă şi documentele cadastrale.

Potrivit surselor citate, Ministerul Agriculturii intenţionează să introducă o taxă fixă pe care să o plătească vânzătorul la primărie, pentru gestionarea actelor şi demersurilor de către funcţionarii statului.

Dacă în termen de 30 de zile nu se anunţă niciun cumpărător român, terenul poate fi vândut cetăţeanului străin.

În prezent, străinii care vor să achiziţioneze terenuri în România trebuie să înfiinţeze o firmă persoană juridică română. Conform datelor reprezentanţilor Ministerului Agriculturii, străinii deţin în prezent, prin intermediul unor firme, aproximativ 700.000 - 800.000 ha de teren agricol.

Mulţi străini sunt interesaţi să cumpere teren agricol în România, pentru ca preţurile sunt încă mici, iar afacerile în acest domeniu pot aduce profituri mari. La noi, un hectar se vinde cu 2.000 euro, în timp ce în Danemarca, Olanda sau Germania, depăşeşte 20.000 euro.

În Germania, în zonele foarte fertile poţi cumpăra şi cu 36.000 euro un hectar de teren arabil.

CITEȘTE ȘI: Președintele Băsescu se arată îngrijorat în ce priveşte liberalizarea achiziţiei de terenuri

 

18 November 2013