Dupa scandalul repartitiilor locuintelor construite prin ANL la Tulcea, cand s-a constatat ca Primaria a incercat sa strecoare pe listele cu beneficiari persoane care nu indeplineau conditiile de atribuire a unei astfel de locuinte (dar erau fiii unor "persoane importante"), iata ca o noua afacere imobiliara a administratiei municipale trezeste serioase suspiciuni contribuabilului tulcean.

  Executivul Primariei Tulcea hotaraste sa achizitioneze, de pe piata libera, un apartament cu doua camere, in valoare de 17.000 de euro, pentru a fi folosit ca locuinta de serviciu. La initiativa primarului Constantin Mocanu, proiectul de hotarare este supus votului hotararii Consiliului Local, care aproba aceasta cumparare.

  Nimeni nu a putut explica insa de ce este necesara aceasta achizitie, in conditiile in care la Primaria Tulcea nu s-a angajat vreun specialist venit dintr-o alta localitate, caruia sa i se puna obligatoriu la dispozitie o locuinta. Mai mult, suma de aproximativ 700 milioane lei alocata acestei achizitii este "umflata" cu cateva mii de euro, pentru ca piata imobiliara tulceana ofera apartamente asemanatoare la preturi mult mai mici.

  De altfel, respectivul apartament a fost cumparat de sotii Ioana si Petre Culea, in urma cu doar doua luni, cu 250 milioane de lei, un pret obisnuit pentru o astfel de locuinta. Cei doi fac o afacere buna acum, castigand, din banul public, aproape jumatate de miliard.

            Suspiciunea fata de aceasta tranzactie vine si din modul in care a fost gasit apartamentul: prin mica publicitate. La Tulcea, oferta de locuinte pe piata libera depaseste cu mult cererea, din cauza puterii mici de cumparare. O selectie publica de oferte, chiar daca legea n-o impune imperativ, ar fi aratat grija fireasca fata de banul contribuabilului, din care s-ar fi facut o economie considerabila.

            O alta dorinta imobiliara "interesanta" a Primariei Tulcea se refera la achizitionarea unei case, tot de la o persoana fizica, necesara amenajarii unui magazin de tip Economat. Pretul de achizitie propus este de peste 2,3 miliarde lei, in conditiile in care respectivul imobil este inca in constructie, nefiind finalizate compartimentari interioare si finisaje.

            Oportunitatea acestei cheltuieli este din nou discutabila, pentru ca Primaria detine suficiente spatii in care s-ar putea deschide un astfel de magazin, fara investitii suplimentare costisitoare. Proiectul propus spre aprobare Consiliului Local a fost amanat, dar nu abandonat, pana la limpezirea unor aspecte de ordin juridic. La proxima sedinta insa, el va fi acceptat probabil, pentru ca la Tulcea masina de vot functioneaza fara cusur.

Loredana Prisada

3 March 2004