Afaceri imobiliare cu terenurile statului


Banii Nostri- 14.08.2006
AVAS sustine ca vinde terenuri ca sa recupereze datorii, sindicatele spun ca e vorba doar de speculatii imobiliare

Afaceri imobiliare cu terenuriVanzari-record in iulie la AVAS, de peste 30 milioane de dolari. Rezultatele s-au obtinut exclusiv din vanzarea terenurilor si a catorva birouri.

Reluarea privatizarii Uzinei Tractorul din Brasov a readus in actualitate problema privatizarilor esuate a intreprinderilor nerentabile.

Noul presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Razvan Orasanu, sustine ca tot raul a pornit de la fapul ca statul a fost un slab creditor si a lasat multe fabrici sa acumuleze datorii pe care acum nu le mai pot plati.

El spune ca prima problema a AVAS este reducerea la maximum a creantelor, fara de care niciun investitor nu accepta sa preia vreo intreprindere romaneasca. Din acest motiv, se intentioneaza vanzarea activelor excedentare, bani cu care sa se acopere datoriile si penalitatile cumulate.

Vanzarile de terenuri din ultima vreme au lasat impresia ca institutia este mai mult preocupata de tranzactiile imobiliare, decat de recuperarea datoriilor, pentru ca vanzarile-record cu care se mandreste institutia reprezinta numai tranzactii de terenuri si cateva birouri.

Presedintele AVAS spune ca institutia nu merita titulatura de agentie imobiliara si respinge ideea ca ar sustine anumite grupuri de interese in acest proces. El invoca sintagma "hotii striga primii hotii" si sugereaza ca cei care il acuza ar fi tocmai persoanele preocupate de achizitionarea unor terenuri ieftine pentru cartiere rezidentiale. Presedintele AVAS spune ca "exista interese locale la Brasov pentru preluarea unor active si aceiasi oameni care ma acuza ca eu as dori sectoare imobiliare sunt tot aia care vin la mine sa ma povatuiasca sa nu pun niciun fel de conditii la o eventuala licitatie.

Consiliul local, care nu a inteles ani de zile sa puna sechestru asupra bunurilor societatii, s-a trezit acum sa puna sechestru pe niste hale extrem de interesante .

Asta s-a intamplat cand am anuntat vanzarea pe niste module viabile si acum e fuga dupa capatuiala pe cate o hala, cum se intampla la Tractorul, de teama sa nu se vanda in bloc unui producator de tractoare".

De cand AVAS a anuntat ca vor fi sistate utilitatile daca nu se platesc datoriile, creditorii, printre care Consiliul local si cel judetean, au sechestrat anumite hale. Brasovenii sustin ca miza tergiversarii privatizarii uzinelor din oras este tocmai afacerea cu terenuri. Ei spun ca in Brasov nu mai sunt terenuri de vanzare pentru case si birouri, iar lupta se da pe cele din uzine.

Articol integral in Banii Nostri


Gabriela DINESCU
Banii Nostri
 

14 august 2006