Loteria Română a pus în joc peste 2,5 milioane de euro duminică. O sumă pe care mulţi nici măcar nu şi-o pot imagina, dar pe care nimeni nu ar refuza-o. Norocul se lasă însă aşteptat în cazul acestor trageri la sorţi, motiv pentru care nu ne rămâne decât să visăm: ce putem face cu 2,5 milioane euro? Câte proprietăţi putem cumpăra, unde, cu ce randament?

20107-122606-loto1.jpgCâştigătorul celor 2,5 milioane de euro ar trebui să îşi facă un plan de afaceri bine pus la punct, pentru că variantele sunt foarte multe în momentul în care pune mâna pe aceşti bani. În primul rând, trebuie să ştie că suma îi este impozitată cu 25%, impozit care se aplică tuturor sumelor care depăşesc 10.000 lei. Practic, rămâne cu 1.875.000 euro. O sumă deloc de neglijat, dar pierderea a peste 600.000 euro este dureroasă chiar şi în cazul banilor nemunciţi. Totuşi, dacă începi să te interesezi ce poţi face cu aceşti bani, afli că poţi face lucruri pe care mulţi le-au văzut doar în filme.

Insulele exotice au preţuri care pornesc de la câteva zeci de mii de euro

20109-isla-gatun-panama-1.jpgDe exemplu, să cumperi o insulă numai a ta. Ofertele pornesc de la 30.000 euro, pentru cei care vor să fie chibzuiţi cu banii. Este vorba despre insula Lake Gatun, situată în Panama. Este unul dintre cele mai mari lacuri artificiale din lume. Insula este mică, are doar 3.000 mp, şi chiar dacă îţi creează impresia că te afli în cea mai adâncă junglă amazoniană, eşti de fapt la doar câteva minute de cel mai apropiat oraş cu port şi restaurante. Maimuţele, papagalii şi tucanii îţi vor fi vecini şi totuşi vei avea şi acoperire pe telefonul mobil şi electricitate la numai 100 de metri, deci o casă cu vedere la lac se potriveşte perfect. Desigur, va trebui să îţi construieşti casa şi să îţi cumperi şi un yacht care să îţi servească drept mijloc de transport în comun. Problema este că astfel ajungi să termini banii. Yachturile nu sunt deloc printre cele mai ieftine achiziţii, o barcă de 8-10 metri costă între 55.000 şi 200.000 euro, iar construcţia unei case într-un loc în care nu mai locuieşte nimeni poate fi costisitoare. Transportul materialelor, cazarea muncitorilor şi manopera ar putea să te lase doar cu banii de cheltuială pentru prima lună de trai în Panama.

20108-desroches-island-1.jpgPoţi visa la o insulă care este deja construită, într-o zonă râvnită: Eroches Island din Seychelles. Proprietarul insulei ar putea deveni un prosper om de afaceri, căci acolo exista deja hoteluri, restaurante exotice, centre de diving şi pescuit, centre de spa şi gimnastică, precum şi centre educaţionale pentru copii sau locuri special create pentru întâlniri de afaceri. Vilele sunt complet mobilate şi echipare, inclusiv cu biciclete şi kayace, căci insula are peste 13 km de plajă şi pădure. Oricât de tentant sună, acesta rămâne un vis ratat îndeaproape de câştigătorul la loto, căci această insulă costă exact cât suma câştigată înainte de impozitare: 2,5 milioane de euro. Astfel, pentru a o cumpăra, câştigătorul trebuie să mai joace o dată sau să aducă economiile personale în joc.

Investiţia în aur - o oportunitate de moment

Dacă doreşte plasamente care să îi aducă câştiguri promiţătoare în timp record, atunci câştigătorul poate să investească în aur. Acesta se cumpără de la două bănci din România: Piraeus şi BCR, iar cei care deţin astfel de depozite au câştigat în ultimele săptămâni mai mult decât ar fi câştigat de pe urma unui depozit convenţional într-un an. La cursul de azi, câştigătorul ar putea să cumpere peste 50 de kilograme de aur.

Investiţia în case, apartamente şi terenuri nu este recomandată

Investiţia în proprietăţi este prima variantă care ar putea să îi treacă prin cap unui câştigător român. Cu toţii am fost obişnuiţi că atunci când aduni o sumă de bani trebuie să o investeşti în case, apartamente sau terenuri, căci valoarea lor nu o să cadă niciodată. Ei bine, realitatea a demonstrat cu totul altceva, iar acum toţi specialiştii recomandă să ne ferim de asemenea achiziţii. Totuşi, pentru cei care vor să cumpere pentru a închiria sau a revinde, atunci ei ar trebui să ştie că preţurile terenurilor au scăzut cu până la 90% în zonele limitrofe, unde acum se vând iar parcele cu 10 euro/mp, dar departe de utilităţi. Mai aproape de Bucureşti, în zone care au deja utilităţile trase aproape, precum Bragadiru, Pantelimon sau Voluntari, preţurile terenurilor variază între 55 şi 100 euro/mp. Iar în centrul oraşului, în zona Unirea de exemplu, terenurile se vând cu 800 euro/mp. Astfel câştigătorul ar putea să cumpere 2.250 mp de teren în centru, sau 18.000 mp într-o zonă bine cotată de la periferie.

20110-image.jpgDe asemenea, atunci când vine vorba despre case, câştigătorul ar putea să cheltuiască banii pe o singură vilă din zona Dorobanţi dacă negociază cu proprietarul să lase puţin la preţ, căci preţul de strigare este de 2,7 milioane euro. Totuşi, există şi oferte ceva mai ieftine, în zone la fel de bune: în Primăverii sau Cotroceni se găsesc proprietăţi cu preţuri cuprinse între 400.000 şi 1,4 milioane euro.

Dacă decide să investească în apartamente, atunci proprietarul ar putea să cumpere patru etaje dintr-un bloc din zona Unirii, unde apartamentele au un preţ mediu de 110.000 euro sau un bloc cu 8 etaje din Titan, unde preţul mediu este de 60.000 euro.

CITEŞTE ŞI


1 August 2011