ghid1.gif (733 bytes)infotitlu.gif (651 bytes)
  
Administratorii de bloc sunt stransi cu usa
    

Revista CAPITAL - 18.12. 2003

   

                          Fiecare administrator trebuie sa depuna intr-un cont o garantie de cel putin 20 de milioane de lei

          De acum incolo, ca sa fii administrator de bloc trebuie sa fii bogat. Prin lege, administratorii de bloc trebuie sa depuna garantii in banca sau sa-si puna ipoteci pe casa. In privinta marimii garantiei, parerile sunt impartite: sa fie cat sase salarii ale respectivei persoane (ceea ce inseamna in medie 20 de milioane de lei) sau cat este rulajul asociatiei pe o luna, ceea ce inseamna peste 100 de milioane de lei. Aceasta diferenta este cauzata de confuzia normelor de aplicare ale Hotararii de Guvern nr. 1.386 din 27/11/2003, care lasa loc la interpretari.
      Ceea ce este sigur este insa faptul ca vor trebui depuse garantii, care sa se constituie intr-o suma "tampon", din care proprietarii apartamentelor sa se poata despagubi, in cazul in care administratorul fuge cu banii asociatiei. "Este o tampenie mare de tot, pentru ca nu poti sa-i obligi, fiind niste oameni cu venituri reduse. Se pune un bir atat de mare si o sa dispara notiunea de administrator de bloc. Se da o lovitura oamenilor cinstiti, pentru ca hotii stiu ei cum sa se strecoare", declara Radu Opaina, presedinte al Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania (FAPR). Potrivit calculelor sale, administratorii vor fi nevoiti sa scoata din buzunar cel putin 100 de milioane de lei pentru a depune aceasta garantie. In plus, Radu Opaina sustine ca noile norme metodologice dau prea multa putere birourilor de control ale primariilor, ai caror angajati ii considera pe administratorii de bloc ca pe niste subalterni, fapt ce nu este justificat, spune acesta, pentru ca administratorii reprezinta interesele proprietarilor, nu ale administratiei locale.

          Mihaela Vasiliu, sef al Biroului Relatii Asociatii de Proprietari, din cadrul primariei Sectorului 1, Bucuresti, este insa de alta parere. "Aceasta masura de control a fost luata ca urmare a numeroaselor sesizari privind neregulile administratorilor. La atestarea administratorilor, conform legii, se lucreaza cu sesizarile populatiei in fata, atunci cand sunt chemati cu dosarele la interviu", afirma Mihaela Vasiliu. In ceea ce priveste garantiile, reprezentantul primariei crede ca acest lucru va fi foarte greu de respectat, pentru ca 60% din administratori sunt persoane in varsta, iar tinerii care lucreaza in acest post sunt persoane recalificate, cu venituri foarte mici. "Daca nu au acesti bani, asociatia o sa-si asume riscul sa-i angajeze. Vom incerca sa scoatem o hotarare de consiliu prin care sa se accepte ipoteci, in locul acestei sume", declara reprezentanta acestei primarii.

         Pe de alta parte, in ultima perioada au aparut destul de multe cazuri in care unii administratori de bloc au lasat cu caloriferele reci zecile de proprietari, din cauza ca au intrat in banii asociatiei si incet-incet au ajuns la sume astronomice in comparatie cu veniturile pe care le au. De exemplu, un administrator de varsta a treia al unui bloc din zona Timpuri Noi din Bucuresti a iesit la inventar mai putin cu peste 200 milioane de lei. Cand l-au descoperit, proprietarii l-au destituit si l-au inlocuit, dar au fost nevoiti sa acopere aceasta suma pentru a plati facturile catre furnizori si pentru a nu ramane in frig in aceasta iarna. Ramane ca in timp sa-si recupereze banii de la persoana respectiva, lucru care este destul de greu de realizat. O solutie ar putea-o reprezenta firmele specializate, care sa administreze mai multe blocuri si care sa priveasca aceasta activitate ca pe o afacere, in mod serios si riguros. In alte tari, acest procedeu este frecvent, dar in Romania putine astfel de afaceri au prins radacini, din cauza ca asociatiile sunt prea sarace sa-si permita asa o administrare.

         Unde-i lege, nu-i tocmeala

        Pentru administrator sau, dupa caz, persoana fizica gestionara a bunurilor materiale, mijloacelor banesti sau a oricaror alte valori aflate in proprietatea, folosinta sau detinerea asociatiei de proprietari, adunarea generala a proprietarilor poate hotari constituirea unei garantii suplimentare. Suma garantiei in numerar, prevazuta in Legea nr. 22/1969, privind angajarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor agentilor economici, autoritatilor sau institutiilor publice si a garantiei suplimentare nu poate depasi valoarea mediei cheltuielilor lunare curente ale condominiului. Garantia se depune in contul bancar al asociatiei de proprietari respective si poate fi restituita gestionarului, impreuna cu dobanda aferenta, la incetarea contractului/conventiei civile de prestari de servicii, in situatia in care nu a cauzat o paguba sau cand paguba a fost acoperita in intregime."

          Stiri

         Prea usor de multumit
        Romanii care au case se declara multumiti de ce au. Potrivit ultimului studiu realizat de Academia Romana, prin Institutul National de Cercetari Economice, 57,5% din romani apreciaza ca au o locuinta buna, 9,8% foarte buna si 24,7% satisfacatoare, in timp ce numai 5,6% spun ca este proasta, 2,3% foarte proasta si 0,2% sunt nehotarati. Aceste date arata ca romanii sunt o natiune mandra si ca multi conationali ai nostri vad viata prea in roz, tinand cont de faptul ca blocurile romanesti arata cum arata si multe case noi mai sunt construite din paianta, adica din pamant si nuiele.
 
          O societate a unei primarii de sector decoreaza case de sarbatori

        "Gradina de Sud" este o marca de magazine de flori si aranjamente florale, care apartin Amenajarii Domeniului Public si Privat al sectorului 4. Pe langa servicii de amenajare si intretinere de spatii verzi, SC ADPP4 SA dispune de un magazin de flori, arbori si arbusti de sezon, cultivate in sere proprii. Oferta speciala a acestor saptamani o reprezinta brazii, ghivecele si celebrele "craciunite", flori rosii care decoreaza in mod fericit casele si firmele care adopta atmosfera de sarbatori.

           Reteaua Winmarkt a mai modernizat un magazin

         Centrul comercial Cozia din Ramnicu Valcea are straie noi. Supus unor lucrari importante de modernizare si extindere, magazinul Winmarkt Cozia este din aceasta luna o cladire impunatoare, ultramoderna, care ofera conditii de shopping la standard international. Investitorul a dotat fostul magazin universal Cozia cu scari rulante moderne si cu finisaje interioare ultramoderne, iar in plus lucrarile de modernizare au mai constat si in construirea unei cladiri ce leaga magazinele Cozia si Mobila si care adaposteste un atrium interior, care va deveni in curand o zona de fast-food. Winmarkt Cozia are in total o suprafata de 10.000 mp spatii de inchiriat si la parter o suprafata de peste 700 mp de supermarket, cel mai mare din judet.


Maria Seder

 

 

18 December 2003