Această piaţă nu va creşte mai mult de 7% în acest an. În ciuda potenţialului de creştere, în ultimii ani avântul acestei industrii s-a atenuat. Valoarea pieţei a fost de 200 de milioane de euro în 2010.

19472-139194maxim.jpgÎn condiţiile în care piaţa de Facility&Property Management este destul de tânără şi are o istorie în România de circa 15 ani, această industrie a înregistrat creşteri constante în ultimii ani, dar în 2010 şi 2011 aceste modificări pozitive s-au atenuat.

"Datorită "tinereţii" relative a acestei pieţe, Facility&Property Managementul din România înregistrează o constantă creştere în ultimii ani, chiar dacă în 2010 şi 2011 această creştere s-a atenuat", a declarat, pentru Curierul Naţional, Lucian Anghel, managing director BSS - Building Support Services, companie ce activează în această industrie.

Potrivit reprezentantului BSS, în 2010 piaţa Facility&Property Management a atins valoarea de circa 200 de milioane de euro, iar pentru 2011 nu estimează o creştere mai mare de 5-7%.

Cum a modificat criza această piaţă?

Criza a adus modificări în toate industriile, aşadar şi în această zonă s-au schimbat unele lucruri. Iar din punctul de vedere al lui Lucian Anghel, un element care a ieşit în evidenţă în ultimii doi ani " îl reprezintă presiunea asupra costurilor aferente administrării, întreţinerii şi operării clădirilor, în sensul reducerii acestor costuri. Controlul acestora şi reducerea consumurilor de energie, fără a afecta confortul chiriaşilor şi calitatea serviciilor prestate, sunt obiective esenţiale în facility managementul actual, clienţii fiind din ce în ce mai atenţi şi mai exigenţi privind calitatea serviciilor".

Perspective pozitive pentru Facility Management

Evoluţia acestei industrii depinde în mare măsură de evoluţiile economico-financiare legate de criza datoriilor suverane din unele state europene. Conform declaraţiilor lui Lucian Anghel, ultimele date indică o creştere uşoară a pieţei imobiliare locale în prima jumătate a acestui an, comparativ cu cele două semestre din 2010, mai ales în ceea ce generează speranţe de continuare a creşterii şi în a doua jumătate a acestui an, precum şi în 2012. Acest fapt se va repercuta favorabil şi asupra sectorului de Facility Management.

În ceea ce priveşte o posibilă revenire a pieţei, reprezentantul BSS a spus că speră ca la sfârşitul anului 2011 şi anul 2012 să marcheze revenirea pieţei la normalitate, fără a aştepta însă creşteri spectaculoase.

Compania BSS - Building Support Services este pe locul trei pe această piaţă, cu o cotă de circa 6%. Anul acesta oficialii companiei afirmă că vor să obţină o cifră de afaceri cu 50% mai mare decât anul trecut. În afara creşterii menţionate a cifrei de afaceri, compania doreşte şi extinderea portofoliului de clienţi şi de clădiri operate cu cel puţin 30%.

Facility & Property Management înseamnă administrarea de la hoteluri, spitaluri, clădiri de birouri, centre comerciale până la ansambluri rezidenţiale. În momentul de faţă există peste 400 de firme înregistrate în acest domeniu, oferind diferite servicii de FM, iar principalii jucători pe această piaţă sunt UTI Facility Management, ISS Facility Services, BSS - Building Support Services, Coral Construct şi MT&T.


Sursa

28 June 2011