Pe langa chirie, orice companie care inchiriaza un spatiu plateste un cost al serviciilor, care poate sa ajunga pana la 7 euro/mp in Bucuresti. Ce includ aceste servicii, cat de importante sunt ele pentru chirias si de ce depind au fost doar cateva dintre subiectele dezbatute ieri in cadrul conferintei Facility and Property Management.
ostul serviciilor a devenit a doua chirie

Atunci cand vine vorba de administrarea unei cladiri, indiferent ca este un mall, un parc industrial sau un imobil de birouri, calitatea serviciilor a trecut pe locul doi in ultima perioada, costul serviciilor fiind primordial. Acest lucru poate conduce insa la accidente de munca, amenzi sau defectiuni ale echipamentelor tehnice.

Reducerea costurilor de administrare se rasfrange asupra calitatii cladirii si duce la scaderea valorii sale, intrucat chiriasii vor plati mai putin pentru un spatiu slab administrat si vor dori contracte de inchiriere pe perioade cat mai scurte, au fost concluziiile conferintei Facility and Property Management, organizata de Evensys.

"Din punctul nostru de vedere, ar trebui stabilite clauze de performanta si orice contract incheiat de proprietarii cu furnizorii de servicii sa includa un SLA (n.r: Service Level Agreement sau Acord privind Nivelul Calitativ al Serviciilor), care sa garanteze eficienta serviciilor prestate", a declarat Lucian Anghel (foto), managing parter al companiei Building Suport Services (BSS).

Costul serviciilor sau service charges-ul, care include ceea ce chiriasul plateste pe langa chirie, cu exceptia energiei electrice, a devenit a doua chirie, insa este atat de vag si de diferit exprimat, incat de cele mai multe ori companiile nu ii acorda atentie, interesandu-se doar de chirie.

"Nu vreau sa dau vina pe agentii imobiliari, care in perioada de boom a pietei de birouri au oferit cifre foarte mici, astfel incat nivelul de 3,5 euro/mp a devenit un mit, insa in realitate lucrurile nu stau chiar asa, iar serviciile pot avea o cota importanta din bugetul de relocare al unei companii", a subliniat seful BSS.




Sursa

12 May 2010