Afacere cu profituri sigure, administrarea imobilelor a „făcut cu ochiul" multor firme, unele ajungând să aibă cartiere întregi în portofoliu.

Activitatea de administrare imobile este printre puţinele afaceri corelate sectorului real estate din care încă se câştigă substanţial. Succesul acestui business ţine de un marketing concentrat pe atragerea cât mai multor asociaţii de proprie­tari. Este însă o activitate care are parte foarte frecvent de reclamaţii vizând efectuarea de lucrări fără licitaţii şi profituri obţinute ilicit.
Pentru mulţi proprietari de apartamente, imaginea ad­mi­nistratorului de bloc este încă aceea a unei persoane fără prea multă carte şi cu mult timp liber la dispoziţie. În ultimii ani însă, această situaţie a început să se schim­be, pe de-o parte prin obligativitatea atestărilor pentru administratori, iar pe de altă parte prin apa­riţia firme­lor specializate. Acestea s-au înmulţit datorită faptului că activitatea de administrare asigură un profit constant, dar şi pentru că lipsa de co­municare sau insuficienta pricepere în gestionare a adminis­tra­torilor pe stil vechi atrăgea tot mai multe ne­mulţumiri ale locatarilor.  „Trendul este clar către firmele specializate. Chiar dacă există anumite probleme şi cu unele dintre acestea, e profitabil pentru proprie­tari să lucreze cu persoane pregătite sau cu firme de profil. Pentru firme e profitabil fiindcă această afacere aduce un venit relativ sigur", a de­cla­rat Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Asociaţiei de Proprietari Habi­tat.

Surprinzător, căderea pieţei imobiliare nu a atras automat scăderea încasărilor firmelor de profil. Pen­tru multe dintre ele nu reprezintă încă o mare problemă nici dificultatea tot mai multor proprietari de a-şi plăti facturile la întreţinere. Acest aspect este frecvent compensat cu atragerea tot mai multor blocuri în portofoliu, fapt care conduce la o creştere a profitului. „Administrarea blocurilor nu a fost afectată în niciun fel de criza imobiliară. Ţin să su­bli­niez că mai mult de jumătate din clienţii noştri sunt asociaţii de proprietari din blocuri comuniste. Afa­cerea este însă cu adevărat profi­ta­bilă doar după ce depăşeşti masa critică de clienţi. La început, cu 1-5-10 clienţi, o astfel de firmă nu poate fi prea profitabilă", a declarat Ottavio Şerbănescu, director general al Scomet.

Sute de blocuri în administrare

Există firme care administrează chiar şi sute de blocuri. În plus, în cele mai multe situaţii, ele asigură şi servicii de întreţinere, reparaţii, de­zinsecţie, oferind preţuri atractive şi avantajul proximităţii serviciilor. Astfel, Termoservice din Iaşi are în administrare a treia parte din fondul locativ al oraşului. „Avem în ad­mi­nistrare peste 900 de scări de bloc şi, pe lângă blocurile vechi, avem şi ansambluri  rezidenţiale noi, chiar şi blocuri ANL", a declarat Tudor Tu­do­se, directorul general al firmei. „Fa­cem şi multe alte servicii: repara­ţii, hidroizolaţii şi altele. Asta nu ne scu­teşte de reclamaţii din partea lo­ca­tarilor, dar toate firmele de profil au reclamaţii. Trebuie să subliniez însă că noi beneficiem şi de avantajul că aparţinem de Consiliul Local şi sta­tul încă reprezintă pentru mulţi ro­mâni o oarecare garanţie a servicii­lor prestate", precizează Tudose.

Un alt exemplu este firma Sco­met care, de la puţin peste 50 de clienţi în a doua jumătate a anului trecut, a ajuns acum la aproape 100. Prin­tre aceştia se numără şi blocuri vechi, dar şi ansambluri rezidenţiale precum Hydra Residence, Răzorului şi multe altele. „În ritmul ăsta de extindere, sper ca la sfârşitul anului 2011 să avem cel puţin 500 de asociaţii în portofoliu, şi asta ca urmare a tendinţei naturale de renunţare la administratorul clasic, persoana fi­zică «pricepută la toate» şi şcolită 10 zile la un curs la care nu învaţă ni­mic. Noi oferim garanţii pentru ac­tivitatea de administrare", declară Şerbănescu.
Un alt exemplu care poate fi amin­tit este Romlider Administrare Imobile. Această firmă are în admi­nistrare complexuri rezidenţiale ca Blue Village, mai multe blocuri din Otopeni, 108 vile în Străuleşti, precum şi hoteluri, pensiuni şi portofolii de proprietăţi ale unor persoane fizice şi juridice.

 
Sursa

26 July 2010