ECONOMISIRE Au apus vremurile în care băncile „se băteau" în oferte pentru banii românilor. Acum, cea mai mare dobândă în moneda naţională este de 9,75%.Persoanele care se aşteptau la câştiguri similare cu cele de anul trecut la depozitele bancare vor trebui să se resemneze cu profituri mult mai mici.

sursa:evz.roÎn prezent, nici o instituţie financiară nu oferă dobânzi de două cifre la depozitele în lei. Nici nu s-a uscat bine cerneala pe comunicatul BNR de miercuri, prin care se anunţa reducerea dobânzii cheie cu 0,5 puncte, la 7%, şi bancherii au scăzut dobânzile.

Astfel, la depozitele în lei cu scadenţa la trei luni, care de alt fel sunt printre cele mai atractive produse de economisire, cea mai mare dobândă pe piaţa bancară din România este de 9,75% şi e aplicată de Garanti Bank.

Dobânda de 4% la euro, pe cale de dispariţie

Dacă la începutul acestui an băncile ofereau dobânzi şi de 5% la depozitele în moneda europeană, în prezent cea mai mare nu depăşeşte 4%, fiind oferită de Bank of Cyprus. În ceea ce priveşte evoluţia dobânzilor în acest an, opiniile analiştilor sunt împărţite.

Unii consideră că acestea vor continua să scadă, iar alţii susţin că dobânda-cheie ar mai putea scădea în perioada următoare, dar va creşte în a doua parte a anului.

În situaţia în care banca centrală va fi nevoită să menţină sau chiar să majoreze dobânda de politică monetară, atunci şi instituţiile financiare vor apela la aceeaşi măsură.


 

Sursa

8 February 2010