0-37-curierul_18012.jpgVanzarile din imobiliarul bulgaresc au rasturnat piata celor mai fierbinti proprietati listate in ultimii doi ani in Europa, titreaza cotidianul american The New York Times. Acest fapt este pus pe seama exploziei din sectorul turismului, cat si a afluxului investitorilor britanici si a cumparatorilor irlandezi. In acelasi timp, Romania continua sa fie vazuta ca o sursa de mari castiguri, dar fara sa fi intrat deja in vizorul cumparatorilor straini.
Ambele tari sunt de la 1 ianuarie membre ale Uniunii Europene si analistii imobiliari apreciaza ca acest lucru va conta in materie de crestere a increderii si eventual in cresterea ritmului de vanzari, pentru strainii care isi doresc o a doua casa sau doar o investitie in proprietati.
"Este mai mult decat un factor psihologic din perspectiva strainilor care considerau ca Bulgaria si Romania erau tari riscante", a spus redactorul sef al publicatiei Properties Xpress, ce apare pe pietele engleza si bulgareasca, Georgi Dutchev. Conform acestora, faptul ca apartin UE, pentru cele doua tari "inseamna transparenta si siguranta pentru investitii, desi nu acum este momentul sau cel putin nu imediat".
Cele doua tari detin cele mai mici preturi din cele 27 state UE, in pofida anilor de experienta a cresterilor bruste de preturi.
De exemplu, un apartament de 70 mp din Sofia se vindea anul trecut pentru suma de aproximativ 48.160 de euro, conform Institutului National de Statistica. Acest pret este dublu fata de cel pe care acelasi apartament l-ar fi obtinut daca ar fi fost vandut in 1993, cand pretul ar fi fost echivalentul a 24.364 euro. In Romania, conform estimarilor facute de compania de real-estate DTZ Echinox, proprietatile rezidentiale pentru clasa de mijloc a Bucurestiului se vand la o valoare medie de 1.000 euro sau 1.292 euro/ mp.
Comparativ, nivelul mediu al preturilor din Londra, unde preturile din imobiliar sunt cele mai mari de pe harta europeana, se situeaza in jurul sumei de 5.758 euro/mp, in timp ce in Genoa, considerata o piata de marime medie, valoarea medie este de 3.500 euro, conform companiei de consultanta imobiliara Colliers International.
Milan Khatri, economist in cadrul Royal Institution of Chartered Surveyors din London, a subliniat faptul ca imprumuturile si veniturile in crestere indica faptul ca mai ales cumparatorii locali vor continua sa ridice preturile, cel putin pentru moment.
Ipotecile, care s-au pozitionat pe o scara mare in ambele tari, de-a lungul ultimilor ani, se vor extinde odata ce bancile vor observa ca riscul este mai mic, a subliniat Khatri. De asemenea, veniturile aflate in ascensiune vor reprezenta o sursa de putere pentru cumparatorii de rezidente, in timp ce investitorilor le va induce mai multa siguranta. "Din acest punct de vedere, peisajul este unul foarte pozitiv", a subliniat Khatri.
Un alt factor major in ambele tari este cererea crescanda a persoanelor, care locuiesc in continuare in apartamentele din era comunista, pentru unele moderne si mult mai confortabile. Pe acest sector, oferta este inca precara. "Nu vad o crestere masiva a preturilor, vad o migratie inspre calitate", a spus Mike Lloyd, director executiv al TriNation, companie romaneasca ce dezvolta proiectul Baneasa din Bucuresti. Investitia totala de 1,2 mld euro va insemna un intreg cartier, cu rezidente, spatii comerciale si cladiri office. Lloyd a specificat ca s-a ciocnit de speculatori, care voiau sa cumpere acum in speranta ca vor putea vinde mai tarziu la preturi mai bune. Pornind de la acest fapt, Lloyd a declarat ca cel mai important aspect al impactului presupus de statutul de membru UE va fi cel de educare a cumparatorilor romani vizavi de standardele proprietatilor europene. "Romanii nu vor accepta calitatea scazuta pe care o aveau in trecut", a subliniat acesta.
In acelasi timp, presedintele asociatiei proprietarilor din Bulgaria, Orlin Vladikov, a declarat ca fiind membra UE, Bulgaria se va confrunta cu o crestere a investitiilor straine, care vor sustine boom-ul proprietatilor bulgaresti. In acest sens, Vladikov a exemplificat faptul ca o data confirmat statutul de membru UE al Bulgariei de catre Comisia Europeana in septembrie anul trecut, investitiile straine au crecut in al patrulea trimestru al lui 2006 cu 24 de procente fata de aceeasi perioada a lui 2005.
Parerea expertilor imobiliari in acest caz este impartita; nu toti sunt la fel de optimisti in legatura cu schimbarile pozitive imediate. Clara Satchi, director executiv la Engel East Europe, developer israelian, a amintit de modelul tarilor aderate in 2004, care s-au confruntat cu o perioada de stagnare. "Pentru un timp piata va paraliza, oamenii vor astepta si vor vedea directia in care merge", a spus aceasta. "Apoi, dupa o jumatate de an, va fi din nou un boom".
Satchi, a carei companie construieste 1.689 unitati rezidentiale dezvoltate in opt proiecte din Bulgaria, a spus ca in timp ce cererea va creste, ritmul de dezvoltare a noilor locuinte din cele doua tari este de aproximativ 15 ori mai mic decat in tarile bogate al UE.

Sursa

18 January 2007