0-567-1463_92165.jpgAderarea la UE a suscitat prezumtii din cele mai variate ale specialistilor imobiliari, cu mult timp inainte ca aceasta sa devina un fapt. O mare parte dintre analistii pietei se aventurau atunci in a prevedea o scadere a preturilor la locuinte, dupa modelul consacrat al altor tari est- europene. Astfel, se arata intr-un comunicat EuroMetropola, "Daca in Ungaria si Polonia s-au semnalat scaderi de pana la 15% la pretul proprietatilor in perioada imediata integrarii, analistii romani s-au grabit sa afirme ca si pe piata imobiliara romaneasca se vor inregistra scaderi de preturi semnificative".
Ieftinirea locuintelor ar fi fost rezultatul unui climat de nesiguranta pe care impunerea noilor standarde europene avea sa-l creeze la nivelul intregii economii. "Dupa aceasta scadere se prevedea o crestere fulminanta, pe fondul avalansei de straini care se vor grabi sa investeasca in tara noastra", aminteste EuroMetropola. Au trecut 6 luni si, iata, niciuna dintre previziuni nu s-a adeverit. Dimpotriva. Preturile s-au majorat nestingherite, inregistrand chiar o accelerare a ritmului de crestere.

Robert Teodorescu, directorul Departamentului de Vanzari Rezidentiale din cadrul Regatta, ne-a declarat: "La inceputul anului, cresterea a fost mai brusca decat in ceilalti ani, insa si-a reintrat in ritmul normal (20-30% pe an) ce caracterizeaza perioada 2001-2006".
La randul sau, Monica Marin, Partner Manager in cadrul EuroMetropola, identifica aceeasi tendinta alerta de crestere a preturilor: "Daca dupa o jumatate de an de la momentul integrarii in Bulgaria, pretul proprietatilor a inregistrat o crestere de 15%, nici in Romania nu se vorbeste despre vreo stagnare sau reducere, ci de o crestere a acestora cu 10, pana la 20%".
In acest context, s-ar putea spune ca mult-trambitata aderare la UE, cu previziunile adiacente, a trecut mai mult sau mai putin neobservata in randul investitorilor in real-estate - "Schimbarile aduse de integrarea europeana sunt nesemnificative in piata imobiliara", ne-a declarat Teodorescu.

In loc sa produca nesiguranta, aderarea a dat incredere

Cum se explica aceasta rasturnare a asteptarilor analistilor? Ei bine, prin dinamitarea principalei premise ce statea la baza acestora: aderarea nu a produs un climat de nesiguranta in randul investitorilor (sa nu uitam ca acestia isi asumasera "riscul" de a investi in Romania inca dinainte ca aceasta sa devina membra UE), ci, dimpotriva, le-a dat mai multa incredere. "Noul statut al Romaniei, acela de membru al Uniunii Europene, ofera un anumit confort investitorilor straini, care privesc cu mai mult interes toate sectoarele economiei, inclusiv cel imobiliar, unde sunt determinati sa investeasca masiv, pentru ca simt ca piata este inca foarte profitabila", remarca reprezentanta EuroMetropola. Teodorescu este si el de acord cu aceasta idee, precizand: "Putem spune ca sezizam o doza mai mare de incredere a strainilor".

"Preturile vor creste continuu in urmatorii 15-20 de ani"

Unde raman, in acest context, estimarile specialistilor? Vor inregistra preturile la locuinte o scadere notabila in viitorul apropiat? Acestea sunt intrebari la care Ciprian Lopata, CEO al companiei de consultanta Arco Real Estate, da un raspuns fara drept de apel: "Preturile locuintelor vor creste continuu in urmatorii 15-20 de ani, iar peste vreo 2-3 ani cererea va fi atat de mare incat va impune o „bataie” pe locuinte". Reprezentantul Arco Real Estate detaliaza modelul imobiliar atipic reprezentat de tara noastra, ce a dus la inselarea asteptarilor analistilor: "Comparativ cu alte tari, in Romania, piata este foarte dinamica, iar cererea actuala de locuinte este inca mica. Oferta va creste, dar cererea va creste mai mult. Ofertele vor fi putine, iar cererea foarte mare va fi neacoperita". In acest context, Lopata estimeaza ca Romania se va plia mai degraba pe modelul prefigurat de evolutia Tarilor Baltice. "Dupa aderare, preturile locuintelor din Tarile Baltice au crescut - in prima faza, ca urmare a unui efect psihologic, dupa care au crescut ca urmare a cresterii veniturilor", a subliniat Lopata. Iar cresterea de pana acum valideaza acest model.

In conditiile unui raport cerere-oferta atat de dinamic, asadar, nici vorba de o scadere a preturilor la locuinte. Situatia ameninta sa devina sa devina inca si mai critica pe masura ce asteptarile romanilor vor creste: "Cand romanii vor avea salariul mediu din Franta sau Germania de astazi, toti vor vrea sa stea in case noi", ne-a aratat Lopata.
"Se va ajunge ca cei care doresc o locuinta noua sa isi faca rezervare cu mult timp inainte si sa astepte 4-5 ani pana sa o poata cumpara", a adaugat acesta. In contextul unei asemenea competitii acerbe pe piata locuintelor, stagnarea sau macar incetinirea ritmului de crestere a preturilor ramane un obiectiv indepartat.

Sursa

20 June 2007