"BNR, asa cum ne-a obisnuit, si-a luat rolul de parinte al economiei si se ocupa si decresterea economica. Prin reducerea dobanzii de politica monetara se incearca, in primul rand, o stopare a cresterii prea brutale a interesului investitorilor straini fata de leu" a declarat Dragos Cabat, intr-un interviu Bloombiz.ro.

sursa:agenda.roIn opinia analistului financiar, activele imobiliare ar trebui sa mai scada cu macar 15-20% pentru ca piata sa atinga nivelul de echilibru intre cerere si oferta.

Cum va fi anul 2010 pentru firme?

Companiile vor avea de suferit in prima parte a anului, in special din cauza faptului ca nivelul arieratului din sistem este foarte ridicat.O buna parte din ele, mai ales cele de stat, nu au platit furnizorii la timp, iar statul, pe de alta parte, nu a returnat TVA-ul sau alte taxe pe care le puteau lua inapoi companiile.

In plus, sistemul de creditare este inghetat, in acest moment.Asistam la o dezghetare a sistemului privat abia din lunile februarie sau martie si, pentru persoanele fizice, abia in trimestrul II sau III.

Credeti ca 2010 va aduce o crestere a puterii de cumparare a romanilor?Tinand cont de faptul ca somajul are un decalaj fata de reluarea cresterii in Romania, cel mai probabil, vom vedea in continuare o crestere a somajului.

Aceasta va insemna ca puterea de cumparare a romanilor in cel mai bun caz se va mentine, daca nu va scadea, fata de 2009.Conditiile sunt de inrautatire a situatiei pentru persoanele fizice si va avea implicatii asupra consumului, care va scadea in continuare.

Cererea interna va continua sa scada in 2010. Speranta de crestere a Romaniei este pe componenta de export.BNR a redus dobanda de politica monetara la 7% si a mentinut la acelasi nivel RMO la lei si valuta. Cum comentati?

Era o decizie normala, asteptata.In ultima vreme, BNR nu mai tinteste inflatia ci si-a deplasat putin centrul de atentie catre cursul de schimb si catre reluarea cresterii economice.

Reluarea cresterii economice nu este componenta principala a dobanzii de politica monetara.De ea ar trebui sa se intereseze, in primul rand, guvernul si nu BNR.Dar BNR, asa cum ne-a obisnuit, si-a luat rolul de parinte al economiei si se ocupa si de cresterea economica.

In acest context, prin reducerea dobanzii de politica monetara se incearca, in primul rand, o stopare a cresterii prea brutale a interesului investitorilor straini fata de leu, mai putin fata de economia romaneasca.Interesul speculativ a devenit din nou foarte mare, in special investitori din SUA care obtin acolo dobanzi deosebit de reduse la investitiile pe care le au.

Nici in UE si in tarile dezvoltate nu prea sunt randamente atractive si atunci aprecierea leului, coroborata cu diferentiarul de dobanda importanta dintre dobanzile la lei si cele la valuta, faceau ca leul romanesc si investitia in Romania sa redevina foarte interesanta si sa se poata specula.

Banca Centrala isi doreste sa se limiteze aceste influxuri de capital in economia romaneasca si este foarte bine, pentru ca in 2007 nu s-a realizat acest lucru si am avut o crestere nesustenabila a economiei romanesti si mult prea rapida, brutala si nesanatoasa.


 

Sursa

11 February 2010